Шефът от ДАНС Димитър Влахов осуетил кулминацията на срещата между съдия Николай Стефанов и адвокат Свилен Стефанов - предаването на парите за подкуп, пише „Правен свят“. Вчера в Софийски градски съд се проведе третото съдебно заседание, по време на което бяха разпитани нова порция свидетели. 
Съдията от Русенския районен съд Николай Стефанов бе предаден на съд след акция на 14 февруари. Обвинението срещу него е, че поискал 1000 лева от адвоката, за да одобри споразумение и негов осъждан клиент да се размина с условна присъда. Предаването на подкупа трябвало да стане в колата на съдията, в която се качил адвокатът, но парите останали в джоба на защитника. Оказа се, че грешката в акцията била дело на шефа от ДАНС.  
„Стори ми се, че на предна дясна седалка няма никой. Дали отблясъкът на светлината, дали защото адвокатът беше облечен с тъмни дрехи, взех незабавно решение и съгласно предварителния план трябваше да пристъпя към спиране на автомобила и задържане“, казва пред съда Влахов. След като не видял, че до шофьора има човек, той спрял колата, разперил ръце и извикал: „Стой! ДАНС!“. Така съдия Стефанов се досетил, че акцията е за негово хващане с подкуп, подкарал бързо колата, но впоследствие спрял и бил задържан. 
Галина Петкова от ДАНС, която също е присъствала на акцията, вчера не си спомни защо арестът е станал прибързано. Тя била в кола на ДАТО, от която агентите слушали със СРС и наблюдавали срещата между адвоката и съдията. Именно те трябвало да известят Влахов и останалите, които да задържат Стефанов. Петкова потвърди, че задържането трябвало да се осъществи след предаването на парите. 
Пред съда бе разпитан и близкият на адвокат Стефанов негов колега Сеид Махмуд, който заявил, че съдията и защитникът били близки отдавна. Махмуд потвърдил съмненията, че магистратът и преди е искал подкупи и цветно описал, че „ако не се оправиш с него, клиентите го отнасят здраво, балтията е яка“.