Новият формат на първенството в Първа лига роди странни крайни резултати. Един експерт го нарече „шашав“. И сигурно има право, защото какво се получи като финал в битката за оставане в Лигата - „Локомотив“ /Горна Оряховица/ напусна скоропостижно и директно елита за сметка на победилия го в квалификацията от два мача несъстоятелен през целия сезон тим на „Монтана“ - 1:1 и 1:3. 
Същата „Монтана“, която беше брашненият чувал на първенството и изоставаше с цели 15 точки от горнооряховските „железничари“. Но ето - форматът позволи на монтанци да се събудят за две срещи, да вземат своето и да чакат с надежда баража срещу „Витоша“ от софийското село Бистрица.  
Справедлива ли е тази формула? В никакъв случай! „Локо“, чиито ръководители натвориха куп глупости, няма накъде да мърда пред гилотината на наредбата. Да си сърбат сега в Горна Оряховица попарата с многото чужденци и тримата поредни старши треньори. И все пак тази схема ги удари коварно в гръб.
Остава отворен въпросът обаче дали и в следващото първенство няма да се намери слабак като „Монтана“, когото ще бият като сватбарски тъпан, а накрая ще се събере за два победни мача. 
Сега се чака бараж с участието на „Верея“. Последният мач на отбора с два файтона фенове е на 20 май. Оттогова други тимове като „Дунав“ изиграха още по две срещи. Задава се трети - през 3-4 дни. Е, справедливо ли е отпочиналите футболисти на „Верея“ да излязат срещу отбори с доста по-уморени играчи? Никак.
Но форматът бил такъв, напредничав, по западна мода. Да, в него има интересни моменти и първенството стана като че ли по-живо, но недоглеждането е налице. Примерите са различната съдба на „Монтана“, „Локо“ /ГО/ и „Верея“.