Обществен ли е оБЩЕСТВЕНИЯТ транспорт или за статистиката, за хората, за Нея и за дЪРЖАВАТА?

Севим САБРИЕВА
За статистиката: На 08.04.2015г. няколко интернет сайта - не повече от пръстите на едната ми ръка, публикуват новина, от която става ясно че в този ден около 16.55 ч е станала катастрофа на магистрала „Хемус“ в посока Шумен, в района на Невша. „Водачът на микробус „Мерцедес“, извършващ пътнически превози по направление Варна-Шумен-Разград, изгубил контрол над превозното средство, вследствие на което се блъска в предпазната мантинела. В резултат на инцидента тежко е пострадало момиче на 18 години от Шумен, което е пътувало в микробуса. На път към болнично заведение, в линейката, момичето е починало. Причините и обстоятелствата около инцидента се изясняват. По случая ще бъде образувано досъдебно производство.“
За хората:
1.България. 2.Демократична държава. 3.Социална държава. 4.Член на Европейския съюз. 
ЧЕТИРИ предпоставки, за да предположиш, че ползваш обществен транспорт с гарантирана от дЪРЖАВАТА безопасност.
Затова се доверяваш. Куупуваш билет. От Варна. До Шумен. Маршрутът е до Завет. Около 200 км. Чакаш АВТОБУС. Идва МИКРОБУС. Викат му „маршрутка“. Пада огледало за задно виждане - следователно - авария. Вдясно - аварийна лента. Водачът на микробуса не спира в тази аварийна лента. Бусът накланя наляво... Шофьорът се навежда. Търси огледалото по пода. Губи контрол. Сблъсък. Трясък. Сенки. Гласове. Смърт. Обществен транспорт.
За Нея (с Голяма буква):
Елис - дъщеря ми. Единственото ми дете! На 18 години. 12-ти клас. Български гражданин. Повече от грамотна. Владее два чужди езика. Завършва езикова гимназия. Чака я университет във Великобритания. Влюбена. Обичана. Балната й рокля очаква да я обгърне и да танцува... Пътува. Слуша музика. Сблъсък. Трясък. Сенки. Гласове. Смърт. 
За дЪРЖАВАТА (с мАЛКА буква) и оБЩИНАТА (с мАЛКА буква):
Държавата посреща с безразличие случаи като този. Поредната катастрофа на пътя...
Не, Държаво!!! Това е катастрофа с организиран от теб за мен - твоя данъкоплатец, обществен транспорт. Ти носиш отговорност за живота ни и ти не трябва да мълчиш в този случай. 
оБЩИНАТА: Това, което направи Общинският съвет на гр. Завет, считано от 29.07.2015 г., е да възложи обществения превоз на пътници по девет направления на територията на община Завет именно на фирмата („Транс-2009“ ЕООД), в чийто автомобил Елис загуби живота си...
ПАЗЕТЕ ДЕЦАТА СИ!!! 
АЗ СЪМ СЕВИМ! БЯХ МАЙКА НА ЕЛИС...


Б.р. Това безутешно ридание на разбитото майчино сърце на Севим Сабриева бе изпратено до „Утро“ като отворено писмо. Публикуваме го в автентичния му вид, заглавието е на редакцията.