Русия възнамерява да увеличи въздушните си мисии в Сирия до 300 на ден, съобщава източник, запознат с руската активност в близкоизточната страна. За момента по думите на президента Владимир Путин ударите са около 50 на ден.
Източници, запознати с операциите, твърдят, че броя на въздушните мисии щял да бъде увеличен до между 200 и 300 на ден, съобщи в. „Сънди Таймс“. Изграждането на нова писта е част от подготовката за увеличаване броя на мисиите. Русия разположи в Сирия бомбардировачи, изтребители и бойни хеликоптери , чрез които възнамерява да се опита да притисне бунтовниците в страната. Руският въздушен флот в страната включва бомбардировачи Су-24М и Су-34, както и изтребители Су-30СМ.
Източниците заявили на вестника, че мишените за удари били подбрани от сирийците, а след това били потвърждавани при полети на руски безпилотни самолети. Руснаците можело да отхвърлят някои от сирийските искания за атаки срещу религиозни центрове, които Дамаск смята за бази на бунтовниците. „Те са особено загрижени за имиджа на руските военни акции там4, допълнил източникът пред изданието. Тази информация се появява в момент, в който засиленото руско участие в определяната от Кремъл като „война срещу тероризма“, е подлагана на сериозни критики от страна на Запада. Министърът на отбраната на Великобритания Майкъл Фалън заяви пред Би Би Си, че русия е разширила обсега на действията си като взима на прицел всички противници на президента Башар Асад. Успоредно с това Западът твърди, че при руски бомбардировки вече били убити „няколкостотин цивилни граждани“ и също така се увеличавала опасността от случайно противопоставяне със силите на Запада.“"Това, което прави Русия, е да оказва подкрепа на режима на Асад, което затруднява намирането на цялостно решение", каза Фалън.
Путин продължава да защитава руските въздушни удари срещу цели в Сирия, настоявайки, че целта на Москва е да се сражава срещу „международните терористи“на Ислямска държава. В интервю по руската държавна телевизия президентът каза, че Москва иска да укрепи позициите на Асад, което означа постигане на политически компромис, съобщи в. „Индипендънт“.