Постоянно в дома ни се чува страхотно бръмчене от завода за производство на цимент на фирма „Авалон индъстри“ в Ряхово. Производствената сграда не е в промишлена зона, а непосредствено до къщите ни, като постоянно минават големи камиони и пътят пропада. Пускали сме многократно жалби до институциите, но нищо не последва, оплака се в редакцията на „Утро“ Пламен Пасев, който има къща в близост до завода. Той сподели, че децата му също играят там, но заради шума вече отказват да си ходят на село. Няма как младите хора и децата да се завърнат на село при този шум, коментира Пасев. Той посочи, че от Регионалната здравна инспекция са замервали шума в дома им и е констатирано, че е над нормата. Констатирани са нарушения, дадени са предписания и на фирмата са наложени глоби, които си вървят постоянно, каза мъжът. 
Хората в селото са убедени, че заводът няма как да бъде премахнат или изместен, но настояват поне да се издигне стена или по някакъв друг начин да се намали шумът. Миналата година в селото са събирали подписка, като са готови отново да го направят, за да спре шумовият терор, на който са подложени постоянно. По думите им производствената сграда работи както в събота и неделя, така и на всички национални празници. Последният пресен пример е от 22 септември, когато в 8 часа сутринта се е чуло силно бръмчене. 
Шефката на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова каза за „Утро“, че са получили жалба от кмета на Сливо поле Георги Големански, като екип е ходил на място и е замерил шума в и пред жилището на жалбоподателя. То се намира на 40 метра от източника на шум, като е установено завишение малко над нормата - в дома са измерени 39,4 децибела при норма 35 децибела, а пред жилището - 63,3 децибела при норма 55, поясни Николова. Тъй като шумът е от промишлено предприятие, от РЗИ са препратили жалбата заедно с протокола със замерванията по компетентност до РИОСВ. 
Оттам също ни увериха, че са предприети административни действия. При проверката е извършено измерване на еквивалентните нива на шум пред жилището на жалбоподателя и на места по оградата на обекта, определени от експертите на Регионална лаборатория -Русе към Изпълнителната агенция по околна среда. Установено е превишение на еквивалентното ниво на шум пред жилището, за което е съставен акт за установяване на административно нарушение и с наказателно постановление е наложена имуществена санкция. На дружеството са дадени предписания за технически мерки, които да намалят шума от производствената дейност на площадката. Поради изтичане на срока за изпълнение - 25 септември, дружеството с писмо е уведомило РИОСВ-Русе за предприетите до настоящия момент технически мерки. Предстои да бъде извършена повторна проверка, за да се докаже ефективността по изпълнение на предписанията, като ще бъде направено контролно измерване на шума в определени точки по оградата на производствения обект. 
Изпълняваме предписанията, които са ни дадени от РИОСВ-Русе. Вдигаме стени, обезшумяваме, доколкото можем трактори, машини, каза производственият мениджър на базата на „Авалон индъстри“ в Ряхово Тунай Юмеров.