Сирийски войски, подкрепени от ливанската групировка „Хизбула“ и ирански бойци, са напреднали в офанзивата си за завземането на територии около град Алепо от бунтовниците и ислямистите в страна, съобщава неправителствената организация Сирийски център за човешки права, цитирана от агенция Ройтрес.
Кампанията на армията, която започна в петък, е само една от няколкото подобни, които Дамаск поде от началото на руските удари в страната на 30 септември. Мнозина обвиниха Москва, че вместо да се цели в „Ислямска държава“, нейните действия са насочени предимно срещу враговете на президента Башар Асад.
Според Сирийския център армията е завзела три селища след ожесточени сражения, които са отнели живота на поне 25 души. Армията също така е напреднала и от източната страна на Алепо по посока на военното летища „Квейрес“, което е обсадено от „Ислямска държава“ и други бунтовници.
Според „Ал манар“, телевизионния канал на „Хизбула“, армията е поела контрола над село Хувая, което се намира на пътя на „Квейрес“, а в няколко други населени места се водят сражения.
Армията и нейните съюзници също така се сражават за контрола над части от провинциите Хама, Идлиб и Латакия, които бяха превзети от бунтовници през последните месеци.