Налагането на санкции срещу Русия ще бъде задължително условие за приближаването на Сърбия към Европейския съюз.
Това пише белградският вестник "Блиц", позовавайки се на дипломатически източници. Властите в Сърбия, които се стремят към членство на страната в ЕС, многократно и категорично са заявявали, че няма да се присъединят към ограничителните мерки по отношение на Русия. Както отбелязва изданието обаче, Брюксел се кани да постави твърдо условие. "За да може в преговорите с ЕС да бъде отворена глава 31 за външната политика, правителството в Белград ще трябва в много по-голяма степен, отколкото досега, да съгласува поведението си с Брюксел. Това, според нашите източници, означава, че Сърбия трябва да се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия ", пише "Блиц".
Глава 31 от преговорното досие - "Външна политика и политика на сигурност и отбрана", има за цел пълната хармонизация на политиката на страната - кандидат с общата позиция на ЕС по тези въпроси. Началото на преговорите по тази глава, според източниците, е планирано за следващата година.
"Отказът на Белград да се присъедини към санкциите ще бъде критикуван и в доклада за напредъка на Сърбия по пътя към ЕС, който Европейската комисия ще публикува през този месец", посочва "Блиц". На 22 юни ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия до 31 януари 2016 година. Сърбия получи официален статут на страна кандидатка за ЕС на 1 март 2012 година. За начало на преговорите по присъединяването на Сърбия към ЕС официално бе обявено през януари 2014 г., но оттогава не е открита нито една глава от преговорното й досие.
БГНЕС припомня, че през последните дни в сръбските медии има информация, че Германия и Великобритания ще поискат Сърбия да признае независимостта на Косово и това ще бъде сред условията за започване на преговори за членство. "Ако Сърбия признае Косово в страната ще има гражданска война. В това съм абсолютно сигурен", каза от своя страна сръбският президент Томислав Николич при вчерашната визита в Германия.