В зоопарк на датския град Одензе вчера бе ужас. Възрастните заедно с децата си се редяха на опашка, за да видят ужасно зрелище. Там бе препариран лъв, който бе приспан завинаги преди няколко седмици.На всички събрали се бяха показани сърцето на лъва, бъбреците му и черния дроб, а също така бе обяснено, защо лъвът е смятан за царя на животните. В мрежата се появи и видео от мероприятието. Потребителите на интернет са възмутени от зверството. „Ужас, накъде отива светът?”, пита Оксана Шустер. „В Европа им мръдна покрива”, пише MG F. 

Шоуто бе коментирано и от руския водещ Николай Дроздов.В интервю за РСН той предсказа, че скоро в датските училища, вероятно, ще бъдат показвани телата на покойници. „Ужас. Това е умопомрачение на фона на пълно безсърдечие. Това може да бъде показано чрез рисунки. Ние все пак не разчленяваме хора, докато учим децата. Остана само една стъпка до това, в клас да бъде показано тяло на покойник и да се показва всичко на него. Пълни глупости. Това не е достойно за хората”, каза той. 

Служителите на датския зоопарк твърдят, че с помощта на аутопсията са решили проблема с пренаселеността на зоопарка, а са и изнесли поучителна лекция за животинския свят. 
 
Убитият лъв е бил държан известно време в хладилник в зоопарка. Той е бил изваден от камерата в първия ден на ученическата ваканция. Било е направено следното обявление: „Не изпускайте, наш служител ще разфасова лъв, той ще изреже и ще ви покаже сърцето, белите дробове и други органи”. На първия ред стояха най-малките зрители. Когато пред очите им започна дрането на кожата на животното и демонстрация на работата на сухожилията, децата започнаха да нервничат. 

Когато служителят започнал да реже корема на лъва и да изважда от него вътрешностите, децата се отвърнали с отвращение. Някои дори се разплакали. 

Във Фейсбук вече започна петиция против публичните разфасовки на животни. Събрани са вече над 30 000 подписа. 

В самата Дания не разбират за какво е този смут. „Фантастична работа на зоопарка. Да се просвещават децата е важно. Все пак животните не са такива, каквито са във филмите на Дисни”, пише датски интернет потребител. „Много по-опасно е да се учат децата на стрелба, отколкото да им се показва как се разфасова лъв”, пише друг.