Президентите на Русия и Турция могат да се срещнат два пъти до края на годината, заяви турският посланик в Москва Умит Ярдъм.
Това може да стане в Анталия и Казан, уточни посланикът в изказването на провеждаща се в Москва международна конференция „Русия и Турция: засилване на многопосочното партньорство“.
„Очакваме руския президент Владимир Путин на 15 ноември в Анталия на срещата на Г-20. Лидерите на Турция и Русия ще могат също ще имат възможност да се срещнат и в края на декември в Казан на Съвета на високо равнище Русия-Турция“, конкретизира се дипломатът.
В приветствието си руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че „по отделни въпроси Москва и Анкара гледат различно“. Той смята, че „сближаването на подходите е възможно само в хода на открита размяна на мненията, аргументирано търсене на точки на съприкосновение“.
Русия и Турция трябва да активизират усилията си в борбата срещу различните форми на екстремизъм, заяви на свой ред в изказването си на конференция Али Усел, директор на Центъра за стратегически изследвания към турското Министерство на външните работи. „За активизирането на нашите усилия е необходимо нашият диалог да бъде прозрачен, различните въпроси да се обсъждат открито и откровено. Това ще позволи да се постигне компромис по много въпроси“, посочи политологът.