Има надежда за малкия Павел! 
Дни, след като бащата на 6-годишното дете, призова хората да спрат с паричните дарения за сина му, три френски клиники дават надежда, че могат да оперират Павел, да отстранят огромния тумор от гръбначния му стълб и да му дадат шанса да расте здраво и усмихнато дете.

"В края на миналата година Павчо получи някакви болки в гърба. Взеха ни 50 лв. за частен преглед, дадоха му болкоуспокояващи лекарства. Имал бърз растеж, той е високичък като баща си. През февруари отидох във Варна и гледам, че си удря едното краче в другото без причина. Заведохме го на лекар, защото мислехме, че е нещо ортопедично. Казаха, че няма нищо. Стигнахме, макар и трудно, до детски неврохирурзи, които също не откриха нищо. Баща му започна да купува разни уреди за упражнения, водихме детето на иглотерапия и рехабилитация. Но се сетих, че съм чувала, ако нещо те боли, не е страшно. Ако обаче не те боли и имаш проблем, това е опасно", спомня си бабата на детето Иванка Гуцало.

"Синът ми и снахата отидоха на частен прием в София и назначиха ядрено-магнитен резонанс. Докато чакаме резултатите, го заведоха на бани във Вонеща вода. На 17 септември поставиха тежката диагноза за тумор в гръбначния стълб и последваха 4 кошмарни почивни дни, в които нямаше никакви лекари. Никой не си вдигаше телефона, нямаше при кого да отидем. Синът ми започна да праща по интернет дискета с диагнозата при наши роднини в Казан, свързахме се с Москва. Започнахме да търсим спасение в цял свят. Звънихме в Турция, в Израел, оттам ни казаха да внесем веднага 40 000 долара. За мен това са непонятни пари, как да помогна с моята пенсия от 200 лева", плаче тя.

Жената си спомня, че накрая от Израел им съобщили цената на лечението - 424 000 лева.

"Изобщо нямахме представа откъде ще намерим такава космическа сума. От друга клиника там пък ни казаха, че можем да платим разсрочено", добавя Иванка пред "24 часа".

От Фонда за лечение на деца към здравното министерство не са запознати със случая.

"При нас не е постъпвало заявление за лечението на това дете", заявиха оттам.

Средствата за лечението на Павел са събрани чрез дарения. От 21 септември обаче само за 2 седмици, българите от Пловдив до Разград и София организират базари, фотографи продават снимки на няколко места в столицата. Крисия пее за Павел и се събира сумата от 475 000 лева за болното дете.

Но във вторник бащата на Павел - Мирослав призова във Facebook да не се събират повече пари за Павел, защото лекарите не могат да помогнат.

Той се обърна към хилядите дарители, за да каже какво се случва: “От снощи мисля как да поднеса новината и така и не мога да подбера подходящите думи. Получихме резултата от биопсията - туморът е много агресивен и с най-висока степен на злокачественост (мултиформен глиобластом IV ст.). Проблемът е първо размерът му и най-вече това, че е абсолютно невъзможно оперативното му отстраняване, тъй като е сраснал със здравата тъкан.

Изключително рядко срещан е този вид тумор в гръбначния мозък, а още по-рядко - проявата му у деца. Онколозите в клиника "Шнайдер" са категорични, че лечение няма. Прилагането на лъче- и химиотерапия само евентуално леко би забавило процеса, но не може да го спре.

Прибираме се в България... У дома...
Моля всички кампании по набирането на средства да спрат!
Благодарим ви от все сърце за всеки дарен лев, хора с прекрасни сърца!
Оставаме в Божиите ръце и въпреки всичко не спираме да вярваме в нашето чудо!

Чудото е на път да се случи, защото варненски лекар, който живее и работи във Франция, призова родителите на Павел да не се отказват. Тези дни те ще се срещнат с него във Франция.

След като разбрал, че 6-годишното момченце не може да бъде оперирано според последните изследвания в Израел, българинът призова родителите да посетят някоя от трите специализирани болници в Париж, Анже или Марсилия, където на детето ще бъде направена повторна консултация от най-добрите специалисти.

"Клиниките са изцяло съвременни и специализирани в неговото заболяване. След като се запознах с диагнозата на Павел, искам да помогна, защото в тези три университетски болници се използват напълно нови методи и лекарства, навлезли през пролетта на 2015 г. Видях, че родителите са се изказали за състоянието на момченцето, че туморът е нараснал и не може да се оперира. В момента има нова технология, при която чрез химиотерапия и
лъчелечение туморът се стопява до определени размери и после е възможно оперирането му. Не мога да гарантирам със сигурност възстановяване, но родителите не губят нищо, ако опитат", настоява докторът.

Той ще бъде във Варна след няколко дни и обеща, че ще донесе координатите на френските лекари Мене, Шино и Деларт, които са специалисти в клиниките по неврология и неврохирургия.

Няма начин да няма начин Павел да бъде спасен, ние от Dnes.bg вярваме искрено в това и знаем, че някой ден Павел ще е здрав!