Деветима българи са оставени без заплати вече близо 5 месеца, на кораб, арестуван в испанско пристанище. Сънародниците ни твърдят, че от 5 дни са в гладна стачка.
Корабът „Просперити”, плаващ под молдовски флаг, е арестуван заради неплащане на такси и сметки на 9 юли в пристанище Алхесирас, на няколко мили от Гибралтар. Испанските власти и Червеният кръст зареждат с минимални количества храна и вода.
"Ловим риба, за да ядем”, каза третият механик Петър Даскалов пред bTV.
Договорите на повечето членове на екипажа са изтекли, което означава и застраховките.
„Аз, ако утре се хлъзна и си счупя ръката в най-лекия вариант, няма кой да ме защити, моето семейство няма да получи 1 стотинка”, заяви електроинженерът Иван Иванов.
Готвачът е с влошено здраве.
„Получих едни, от нерви ли, от напрежение ли, обриви на крайниците, на ръцете и краката, обадих се на 112, дойде харбър мастера, той ме закара в болница, но тъй като няма кой да плати моето лечение и медикаменти, ме изхвърлиха като мръсно коте от болницата”, разказа готвачът Лальо Лалев.
Опитахме се да разберем как се грижи за интересите на моряците, фирмата, която ги е наела.
„Арестуваният кораб е под испанското законодателство, под тяхно влияние, те са длъжни да осигурят провизии, оттам нататък вече що се отнася до заплатите, ще се свържем с вас”, заявиха от фирмата.
Не се свързаха. Потърсихме и гръцкия оператор на кораба. От там заявиха, че нямат кораб „Просперити” с 9 българи на борда.
Ако напуснат кораба, моряците губят надежда, че някога ще получат заплатите си. Нямат и пари да се върнат у нас.
От Морска администрация обясниха, че нямат правомощия, защото корабът не е в български териториални води, нито под български флаг или с български собственик.