През септември потребителските цени се покачват с 0.1% на годишна база, въпреки че падат също с толкова спрямо август, съобщи вчера националната статистика. Така за първи път от 3 месеца насам потребителските цени растат спрямо същия месец на миналата година. Като цяло обаче данните за септември са пореден сигнал, че българската икономика все още не може да се измъкне по-устойчиво от дефлационната спирала, в която се оказа от август 2013 година.
През септември поскъпват храните, алкохолът и цигарите, разходите свързани с поддръжка и ремонт на жилищата, наемите, цените на здравните услуги. Най-голям на месечна база е ръстът при хранителните продукти. Те поскъпват с 1.6%.
Данните показват, че за повечето български потребители определено има инфлация, която оказва натиск върху покупките им. В същото време обаче икономиката като цяло се сблъсква с дефлация. Комбинация, която потиска икономическия растеж.
Спад на цените през септември спрямо август има при транспорта, който поевтинява с 4.6%, облеклата и при ресторантите и хотелите. За месеца дизеловото гориво е поевтиняло с 6.6%, а обикновеният бензин А95Н - със 7.0%.
Претеглени според методиката на Евростат, която дава по-малка тежест на храните, потребителските цени в България намаляват с 0.8% на месечна и с 0.9% на годишна база.