Сексът определено удължава живота, затова правете секс колкото ви се иска - казва естонският сексолог Владимир Вихляев. – Но настъпва период, когато жените искат повече, отколкото мъжете могат да дадат. С годините тази ситуация се задълбочава. Жената е отгледала децата, те си имат собствен живот, тя вече е в пенсия и изведнъж открива в себе си съвсем нови желания. И би било добре, ако редом до себе си има „дядо” със същия темперамент! А ако няма? 


Специалистът пояснява, че основно хората се делят на три сексуални конституции: силна, средна и слаба. Хората със силна сексуална конституция по-рано започват половия живот и по-късно го приключват. А тези, за които сексът като цяло не е особено нужен, са със слаба конституция. 

„При мен за консултация дойде възрастна жена и се оплака, че 80-годишният й съпруг буквално я измъчва с постоянно желание за секс - дава пример д-р Вихляев. - Явно е със силна сексуална конституция. Освен всичко друго при възрастните хора чувствителността се понижава, поради което при тях любовният акт може да продължи до час-два.” 

Сексологът съветва в такива случаи да се използва специален гел. И продължава темата, пояснявайки, че възрастните хора, най-вече мъжете, биват привличани от млади жени, защото сексът с млада жена зарежда с енергия. Самият Цар Соломон е спял в обкръжението на шест млади наложници. „Има понятие „сладка смърт”, т.е. смърт в обятията на млада жена - обяснява специалистът. – По време на секс действително човек може да умре: пулсът се учестява, кръвното се повишава, има риск сърцето да спре. Няма да е преувеличено ако кажа, че буквално всеки мъж би желал такава смърт”. 

Лекарят сексолог добавя, че по целия свят е възникнала необходимостта от повече информираност на възрастните хора за опасностите, тъй като далеч не всички от тях, изпитали наново сексуално желание, познават тези опасности. В Манчестър например има Ден на възрастния човек и тогава на възрастните хора им четат безплатни лекции и им раздават брошури за венерическите заболявания. Това се наложило, защото в един период градът се сблъскал с мащабно разпространение на гонорея сред възрастните хора. И кметът решил да се справи с този проблем. 

„Може би не знаете - казва още д-р Вихляев, - но основните клиенти на сексшоповете са възрастните хора. Когато в Полша решили да затворят един такъв магазин за сексиграчки, пенсионерите се противопоставили, заявявайки: оставете ни поне тази радост!” 

„С възрастта любовните трепети и чувства претърпяват промени и тръгват в обратна посока - продължава д-р Вихляев. – За възрастните хора по-важен е платоничният стадий. Често можем да видим как бабата и дядото седят на скамейка на брега на морето, или ако щете пред жилището и се държат за ръце.” Специалистите поощряват такова поведение, те съветват възрастните хора да си отделят повече внимание един на друг, да ходят заедно навсякъде, да вършат заедно това или онова. „Общите преживявания обединяват хората - отбелязва Владимир Вихляев. – С възрастта мъжете и жените започват повече да ценят душата и човечността на човека до себе си.” И добавя, че по принцип възрастните хора са по-щастливи от младите. Няма нужда вече да правят кариера, имат си жилище и някакъв доход също. И могат най-накрая да се отдадат един на друг и просто да бъдат щастливи. При много дами на възраст 65-68 години се наблюдава постоянно желание, редовно възникват сексуални фантазии и мисли за секса. 

„И те бягат до доктора с въпроса: „Какво става с мен? - обяснява сексологът. – Налага се да ги успокоявам, че с тях всичко си е наред, че това са шегички на природата, повишава се нивото на хормоните. Но не при всички е така – за много жени след 60 сексът вече е ненужен. А на мъжете той е необходим практически до края на живота – ако техният темперамент не съвпада с този на партньорката им, мастурбират или търсят друга жена.” Често мъжете не се интересуват от своите връстнички, а търсят много по-млади дами. С възрастта много от възрастните хора започват да съжаляват за пропуснатите възможности. И мъжът, и жената се връщат назад в живота и си спомнят колко много потенциални „мераклии” са имали, но… 
 
Доказано:

Ако говорим за физиологията, с възрастта в организма на мъжете и жените настъпват десетки промени. Кожата и лигавицата при жените стават по-сухи. При мъжете ерекцията намалява, понижава се чувствителността, появява се потребност от допълнителна стимулация. Любовният акт става все по-дълъг и по-дълъг. След това потребността от секс може да става все по-малка и по-малка. Тук обаче е мястото да отбележим, че с възрастта при много хора удоволствието от секса е много по-голямо. И оргазмът става по-ярък и пълноценен. „Така че пожелавам ви дълъг и продуктивен секс! Не забравяйте, че той удължава живота” – обобщава специалистът.

 
Страстен полов акт се равнява на 15 минути бягане

Няколко изследвания доказват зависимостта от общото състояние на здравето и редовните полови контакти. Какво лекува сексът?

• Подобрява обонянието заради повишеното отделяне на хормона пролактин.

• Намалява риска от сърдечни заболявания – изследване доказва, че при мъжете, които се занимават три пъти седмично със секс,
вероятността от инфаркт и инсулт намалява двойно.

• Намалява теглото и подобрява общото състояние – един страстен полов акт се равнява на 15 минути бягане. Сексът увеличава производството на тестостерон, което укрепва костите и мускулите.

• Намалява депресията. Американският психолог Гордън Гълап изяснил, че сексуално активните жени, чиито партньори по време на полов акт не ползват презервативи, са по-малко податливи на депресия.

• Действа като обезболяващо, защото непосредствено преди оргазма нивото на хормона окситоцин се повишава пет пъти. Това на свой ред води до образуването на ендорфини, които оказват болкоуспокояващ ефект.

• Намалява риска от грип и простуди, защото по време на секс т.нар. имуноглобулин А се повишава с 30%, а именно тези антитела укрепват имунната система. 

• Подобрява състоянието на зъбите.

• Предполага здрава простатна жлеза. Някои уролози предполагат, че съществува зависимост между честотата на еякулацията и развитието на простатен рак. Урологът Франсоа Ейд смята, че съществува връзка между нарушенията в ерекцията и работата на сърдечносъдовата система. Трудната ерекция може би е показател за това, че някъде в организма има болни кръвоносни съдове. „Това може да е първият признак на хипертония, диабет или повишено съдържание на холестерол. Това е сигнал, че трябва да се обърнете към специалист”, казва той. 

Ако сте жена, никога сексът не е прекалено много. Но ако сте мъж, всичко зависи от вашите възможности. Д-р Клер Бейли от университета в гр. Бристол казва, че е малко вероятно жената да „предозира” секса. „Редовните занимания със секс - казва тя, - не само укрепват корема и ханша, но подобряват и нейната осанка.” Д-р Джорд Уинч младши, акушер-гинеколог, е напълно съгласен с тази теза. „Ако жената не е достигнала менопаузата и е физически здрава - казва той, - сексът не е проблем за нея. В същото това време жените, които се въздържат от секс, подлагат себе си на определен риск. След менопаузата това може да се изрази в атрофия на влагалището. Една моя пациентка на средна възраст не беше имала полови контакти цели три години, просто е нямала желание за това. И отворът на влагалището й се стесни. А това може да доведе до диспаурения или болки по време на полов акт. Затова й казах: „По-добре си купете вибратор, иначе ще стане по-зле”. 
Относно мъжете урологът д-р Ейд предупреждава, че не е много здравословно използването на такива препарати като виагра например.