Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров съобщи в Думата, че САЩ са отказали да приемат делегацията на Русия начело с премиера Дмитрий Медведев, за да преговаря за Сирия.„Буквално днес ни го съобщиха официално. Явно вчерашното публично припомняне на нашия президент е тласнало американците хвсе пак да реагират на нашите предложения. Беше и отговорено, че те няма да изпратят делегация в Москва и няма да приемат делегация във Вашингтон”, цитира изявлението на Лавров „Интерфакс”.

Според него в отговора на американската страна е посочено, че единственото, от което САЩ са заинтересовани, е „да се споразумеят за стъпките, които ще позволят да бъдат избегнати инцидентите”.

Агенцията припомня, че предишния ден прессекретарят на президента Дмитрий Песков съобщи, че кандидатурата на Дмитрий Медведев като шеф на делегацията на Русия на преговорите за Сирия е предложена лично от Владимир Путин.

„Проблемът е в това, че на ниво министри на външните работи има редовни контакти между Дмитрий Лавров и американския му колега – държавният секретар Кери. В този случай става дума за контакти на далеч по-високо ниво. Това подчертава значението, което Москва придава на тази размяна на информация. На, за съжаление, засега няма отговор”, поясни Песков.