Пиенето на чаша вино по време на вечеря има значителни ползи за здравето като по-здраво сърце и нормализиране на холестерола при хора с диабет от втори вид, показва проучване, цитирано от британския в. „Индипендънт“.
Според изследването, проведено сред 224 участници с диабет от втори вид, хората, които редовно пият по чаша вино на ден, имат по-голямо количество от т. нар. „добър“ холестерол, отколкото тези, пиещи само вода или бяло вино.
Проучването е било проведено в рамките на 2 години, през които участниците е трябвало да пият по 150 мл. вода, червено или бяло вино с вечерята си. През останалото време те е трябвало да се ограничават от прекомерна употреба на алкохол.
Според учените благоприятния ефект на червеното вино се дължи на антиоксидантите в тъмните сортове грозде, наречени феноли.
„Разликите, които са открити между червеното и бялото вино се противопоставят на нашите първоначални хипотези, че ползите от виното се постигат основно чрез алкохола“, каза един от водещите изследователи на проучването проф. Ирис Шай от университета „Бен Гурион“ в Израел.