Петгодишно разрешително за търсене и проучване за нефт и природен газ в дълбоките води на Черно море, предостави правителството на фирмата"Шел Експлорейшън енд прадакшън (LIX) Б.В.". Те бе единственият кандидат да изследва за наличието на енергийни ресурси "Блок 1-14 Силистар", които е разположен в изключителната икономическа зона на България в Черно море.

"Шел" ще вложи в проучванията 18,6 млн. евро без ДДС и ще заплати на държавата 4,9 млн. евро без ДДС бонус при подписване на договора за търсене и проучване, припомни правителствената пресслужба във вторник.
.
Предложената работна програма на компанията включва 2D и 3D сеизмични проучвания, както и мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните ценности.

Стартирането на конкурсите за търсене и проучване в дълбоко Черно море бе едно от първите решения на правителството в енергийната сфера, се отбелязва в съобщението. Увеличаването на местния добив, стъпка към което е и проучването на блок "Силистар", е едно от водещите условия за гарантиране на енергийна сигурност и независимост, посочват от правителството.