Очаквам извинение от Волен Сидеров. Това каза министърът на вътрешните работи и вицепремиер Румяна Бъчварова в пред bTV.

„Лично за мен е недопустимо дори депутат с имунитет да посяга на служител на МВР”, каза още Бъчварова по повод скандала с лидера на „Атака” от петък вечерта. Тя допълни, че министерството има данни за посегателството, включително и четири писма от свидетели. „Всички, които са присъствали, представят различна картина от тази на Сидеров”, каза още министъра.

„Мисля, че служителите на МВР реагираха правилно, не допуснаха да има разрастване на този скандал”, каза още Бъчварова. По думите й със ситуацията са били ангажирани няколко екипа на полицията.

„По отношение на лице, което има имунитет, възможностите за действия са ограничени”, допълни още тя. Министърът поясни, че голяма част от органите на реда са били ангажирани със случая, включително и тя. „Включително и г-н Чуколов ми звънна в 01:30 часа, но не разговарях с него – това не е правлиния начин”, каза още Румяна Бъчварова.

„Отговорен депутат, който има сигнали за контрабанда, ги предава на съответните органи”, категоричен е министъра. „Нашите усилия в тази насока дават много добър резултат, ние имаме алгоритъм, по който се борим с контрабандата”, каза Бъчварова.

На въпрос дали действията на лидера на партия „Атака” Волен Сидеров са били умишлено, министър Бъчварова отговори: „Факт е, че по този начин Сидеров и съпартийците му влизат в новините и стават тема поредица от дни”.

„От 2006 година периодично близко до избори има случаи, в които той провокира органите на реда”, каза още Бъчварова.

Очаква ли ни тежка бежанска зима?

„Трябва да сме готови да посрещнем следващи събития и предизвикателства на това, което в момента се случва”, каза Румяна Бъчварова по повод бежанската криза в Европа.

„Това е външнополитическа, но глобална тема. Дълго времеще дава отпечатък върху вътрешнополитическото развитие в много държави”, каза още министъра. По думите й все още не се вижда край на този процес.

„За момента сме овладяли процеса”, каза Бъчварова. По думите й МВР работи много сериозно в насока към трафика на хора. „Преди седмица имахме голяма операция, насочена към трафикантите”.

„След атентата в Анкара имаме нова ситуация на несигурност, нови предизвикателства, това изисква друга организация, която се подготвя в момента”, поясни министъра. По думите й в момента в Турция има малко под 2 млн. бежанци, но вероятността да се насочат към България е относително малка.

„Следващото лято можем да очакваме увеличение на потока”, допълни още Бъчварова.

Войната по пътищата

„Работим активно и постоянно по тази тема, защото виждаме изключителна опасност за нашите граждани”, каза Румяна Бъчварова. По думите й липсата на систематичен контрол години назад е оставила усещане във водачите за безднаказаност. „Някои нарушители ни изненадаха, извън употребата на алкохол. Например, много е голям дялът на неправоспособни водачи”, каза още Бъчварова.

„Надявам се предложените мерки да бъдат приети от депутатите”, каза още Бъчварова. Тя подчерта, че до момента не е имало толкова строги мерки, защото не са били предложени и разписани в закона.

Вътрешният министър призна, че на много места са констатирани и нарушения от страна на органите на реда. „Не се връчват наказателни постановления, прикриват се такива нарушение и това е абсолютно недопустимо”, категорична е Бъчварова. „Усилията ни са насочени и към нашите служители”, увери министъра, като поясни, че в МВР са взети мерки с цел служителите да бъдат лоялни.

Категориите в МВР

„С министър Горанов нямаме различни разбирания по този въпрос”, поясни Румяна Бъчварова по повод предложението на финансовия министър чиновниците зад бюро в МВР да са в трета категория труд.

„Имаме трудности в МВР и съм убедена, че по-добрата организация ще даде добър резултат”, категорична е Бъчварова.

Категориите в МВР

„С министър Горанов нямаме различни разбирания по този въпрос”, поясни Румяна Бъчварова по повод предложението на финансовия министър чиновниците зад бюро в МВР да са в трета категория труд.

„Имаме трудности в МВР и съм убедена, че по-добрата организация ще даде добър резултат”, категорична е Бъчварова.