Испания и Швейцария се класираха за европейското първенство във Франция през 2016 г. след убедителни домакински победи. Европейските шампиони от 2008 и 2012 г. подпечатаха първото си място в група С след 4:0 над Люксембург, а "кръстоносците" си гарантираха втората позиция в група Е след 7:0 срещу Сан Марино.

Двата отбора се присъединяват към Англия, Чехия, Исландия, Австрия, Северна Ирландия и Португалия, които по-рано си осигуриха квоти за финалите във Франция. До вторник ще станат ясни още 11 от финалистите, а последните четири ще бъдат определени след баражите през ноември.

Двубоят между Испания и Люксембург започна много лошо за домакините, които трябваше да направят две принудителни смени до почивката. В 11-ата минута Давид Силва беше заменен от Хуан Мата, а в 33-ата Алваро Мората отстъпи мястото си на Пако Алкасер.

Състоянието на нападателя на "Ювентус" беше по-притеснително и той беше откаран веднага в болницата. Първоначалните опасения бяха за счупен крак. Прегледите показаха, че фрактура няма, но травмата може да го извади от игра за известно време.
В края на полувремето Испания най-после откри резултата. Автор на гола стана Санти Касорла, който в 23-ата минута беше спрян от напречната греда. Полузащитникът на "Арсенал" обаче не сбърка в 42-ата минута, когато направи добавка, след като вратарят Джонатан Жубер спаси изстрел на Педро Родригес.
 
Алкасер реализира две попадения. В 67-ата той направи 2:0 след двойно подаване с Франсеск Фабрегас, а 80-ата минута нападателят на "Валенсия" направи добавка след удар на Жорди Алба. Пет минути преди края Касорла оформи крайния резултат с изстрел от границата на наказателното поле.

Европейските шампиони събраха 24 точки и не могат да бъдат изместени от първото място. Словакия пък пропусна отличен шанс да се присъедини към иберийците, след като загуби с 0:1 у дома срещу Беларус.

Украйна се възползва от тази грешка и спечели с 2:0 при гостуването на Македония. Словаците и украинците събраха по 19 точки. Словакия обаче има предимство в директните мачове, а освен това в последния кръг гостува на Люксембург, докато Украйна ще посрещне Испания.
В група Е Швейцария очаквано не срещна трудности срещу аутсайдера Сан Марино и постигнаха разгромна победа след попадения на Михаел Ланг, Гьокхан Инлер, Адмир Мехмеди, Йохан Джуру, Пайтим Касами, Бреел Емболо и Ерен Дердьок.

В същото време Англия записа девета победа от девет мача и остава единственият отбор без загубена точка от началото на квалификациите.

"Трите лъва" се наложиха у дома над Естония с 2:0 след попадения в края на двете полувремена. Тио Уолкът откри резултата в 45-ата минута след страхотна асистенция на Рос Баркли, а Рахим Стърлинг удвои в 85-ата след чудесно подаване на Джейми Варди.

Англия събра пълен актив от 27 точки, а Швейцария има 18. Словения уби надеждите си за директно класиране на финалите след 1:1 срещу Литва у дома. Словенците имат 13 точки и в последния кръг ще трябва да бранят третото място от Естония, която е с 10.
В група G Черна гора два пъти повеждаше на гостуващата Австрия, но в края допусна обрат и загуби с 2:3. Австрийците записаха осма победа в девет мача и са недостижими на върха с 25 точки, докато черногорците останаха с 11 и загубиха шанс за класиране на бараж.

В последния кръг Русия и Швеция ще определят кой ще се класира директно за финалите и кой ще заеме третото място. Руснаците спечелиха гостуването на Молдова с 2:1 и събраха 17 точки, а скандинавците има 15 след успеха с 2:0 в Лихтенщайн.