България желае искрено и е готова да бъде двигател на европейската интеграция на Република Македония, но подкрепата ни не е безусловна. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев по време на среща с македонския си колега Георге Иванов, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Плевнелиев е призовал за ускоряване на подписването на двустранен Договор за добросъседство, "който ще даде нов импулс в двустранните отношения и ще ускори процеса на европейска интеграция за Македония".
България вече от години настоява за подписването на договор за добросъседство, но досега не среща разбиране от македонска страна. Нееднократно и в миналото София е обявявала, че е близо до подписването на договора, но това така и не става. България дори постави подписването на договора като условие, за да подкрепи присъединяването на Македония към ЕС, но Скопие продължава да протака преговорите.
"За България е много важно да бъде преодоляно усещането, че в Република Македония периодично се провеждат антибългарски кампании", е посочил още Плевнелиев и е призовал за съвместно отбелязване на бележити личности и събития от общата ни история.
Държавният глава е припомнил, че страната ни има двустранни договори за добросъседство с много от своите съседи в Югоизточна Европа и днес изгражда с тях ползотворно и взаимноизгодно сътрудничество.
"Време е за нови отношения между България и Македония", е заявил президентът Георге Иванов. Двамата президенти са призовали министерствата на външните работи на двете държави да решат спорните въпроси в преговорния процес за подписването на двустранен Договор за добросъседство.
И Росен Плевнелиев, и Георге Иванов са се обявили за ускоряване на изграждането на регионалните транспортни и енергийни връзки, които да променят облика на Югоизточна Европа и да насърчат взаимната търговия, инвестициите и туризма.
Обща е била и позицията на двамата президенти, че безпрецедентният миграционен натиск към Европа изисква сътрудничество, общи действия и решения за преодоляването на тази криза.