Според Американската асоциация за сърдечни заболявания (AHA) средно човек трябва да яде две 200-грамови порции риба всяка седмица.
Това е достатъчно за намаляване на риска от сърдечни заболявания, а като една от най-здравословните риби се посочва тилапията.

Високото съдържание на протеин и аминокиселини в нея е от съществено значение за здравето на организма. Освен за сърцето, протеинът е полезен за правилното развитие на клетките, мускулите, органите, за здравословното развитие на децата и правилен метаболизъм.

За здравословно отслабване.
Тилапията е с високо съдържание на протеин като животинските продукти, но за разлика от повечето, тази риба няма много мазнини и калории. Ако се опитвате да намалите приема на калории, без да лишава организма от необходимите хранителни вещества, тилапията е добър избор.

За здрави кости.
Тилапията е богата и на фосфор - минерал, изключително важен за костите, ноктите и зъбите. С достатъчно фосфор в организма можете да запазите костите си здрави, дори с напредване на възрастта. Този минерал също може да помогне за предотвратяване на развитието на остеопороза.

Превенция срещу рак на простатата.
Тилапията, подобно на други риби, има големи количества селен и ползите за здравето на този минерал са доста впечатляващи. Според някои изследвания селенът се свързва с понижен риск от рак на простатата, както и други видове рак и сърдечни заболявания. Селенът също има антиоксидантни ефекти в тялото, а това намалява появата на оксидативния стрес в тялото.

За здраво сърце.
Заради голямото наличие на омега-3 мастни киселини в тилапията, тази риба може да намали нивата на холестерола и триглицеридите в сърдечносъдовата система. Също така се неутрализират негативните ефекти от омега-6 мастни киселини, намиращи се в много преработени храни. Тази риба съдържа и калий, който действа като вазодилататор (разширява кръвоносните съдове) и намалява нивата на кръвното налягане. Всичко това допринася за по-здраво сърце.