Д-р Евелина Коцева е завършила Медицинския университет във Варна през 1996 г. Тя е специалист по Нефрология. От началото на тази година работи в Отделението по диализно лечение на университетската болница.

- Д-р Коцева, УМБАЛ „Медика Русе“ е една от болниците в страната, които се включиха в образователно-информационната кампания „Здрави ли са бъбреците ти?“. Каква е целта на този проект и какво ви накара да участвате в него? 
- Целта на инициативата е да повиши осведомеността на обществото за хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ), за рисковите фактори, за ранната диагностика, така че да не се стига до хронична бъбречна недостатъчност (ХБН), когато възможностите за лечение вече са изчерпани и трябва да се прибегне до хемодиализа или трансплантация. Кампанията е фокусирана особено към пациентите, които страдат от високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания и диабет. Стремежът ни е хората да станат активна страна в диагностиката, лечението и проследяването на бъбречните заболявания, за да не се стига до инвалидизация и да се намали смъртността. 
Хроничните бъбречни заболявания се увеличават в резултат на начина на живот, не само в България, но и в света. Проблемът е много сериозен, особено поради факта, че те обикновено протичат почти безсимптомно чак до късния стадий. Няма болка, която да накара човека да потърси лекар. Трябва да се знае, че
увредените бъбреци влияят върху здравето и на други органи
Затова информационно-образователният смисъл на кампанията „Здрави ли са бъбреците ти?“ е толкова важен, а към  инициативата на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания (АПБЗ) и на Българската болнична асоциация (ББА) се присъединиха също Дружеството по нефрология и Българското кардиологично дружество и редица болници, сред които и „Медика“. 
- Тогава нека да обясним какво представлява хроничното бъбречно заболяване?
- Хроничното бъбречно заболяване е свързано с постепенната загуба на функцията на бъбреците да филтрират кръвта от отпадните метаболитни продукти и токсини. Ако не се вземат мерки навреме, се стига до редица други здравословни проблеми: високо кръвно налягане, анемия, увреждане на съдовете и сърцето, остеопороза и др. С напредване на заболяването се стига до хронична бъбречна недостатъчност (ХБН) и тогава вече е наложителна хемодиализа или трансплантация.
Бъбречната недостатъчност означава, че бъбреците са загубили по-голяма част от функционалността си и работят едва с 15-20% от нормалната
- Казахте, че бъбречните заболявания често протичат без болка, незабелязано. И все пак няма ли някакви индикации, които да ни накарат да посетим специалист? 
- Да, има определени индикации като отпадналост, лесна умора, намален апетит, проблеми със съня, подуване на ръце, крака, подути очи, особено сутрин, суха сърбяща кожа, често уриниране, особено през нощта. Но тези симптоми могат да се свържат и с други заболявания. Затова най-сигурният начин за диагностика на бъбречните заболявания са профилактичните прегледи и изследвания. 
- Кажете какви точно изследвания трябва да си правим и колко често?
- Едно обикновено изследване на урина, с което се оценява има ли в нея белтък, левкоцити, еритроцити и бактерии, може да даде важна информация. Добре е периодично да се изследва също кръв за серумен креатинин и урея. Тези два показателя служат за оценка на бъбречната функция и общото здравословно състояние на пациента. На базата на резултатите от тях лекарите могат да назначат допълнителни изследвания и да предпишат съответното лечение. Освен тестовете на кръв и урина, неинвазивна е и ехографията на бъбреците, чрез която нефролозите могат да установят редица изменения в тях. 
За пациенти, които вече имат доказани бъбречни заболявания,
измерването на нивата на креатинин и урея помага за проследяване на ефективността на лечението
и прогресията на заболяването. 
Профилактичните прегледи и изследвания са единственият начин за навременно откриване на това коварно заболяване, когато то може да бъде лекувано и овладяно. Хора, които нямат оплаквания, трябва да посещават личния си лекар или нефролог за проверката на бъбречното си здраве един път годишно. А за пациенти с бъбречни проблеми, изследванията са задължителни минимум 2 пъти в годината. Същото се отнася и за хипертониците и диабетиците.  
- Каква е връзката между бъбречните заболявания, хипертонията и диабета?
- Диабетът и хипертонията са едни от основните причини за развитие на хронично бъбречно заболяване. Много често пациенти с високо кръвно и висока кръвна захар стигат до хронична бъбречна недостатъчност, без да са имали оплаквания от бъбреците, защото те увреждат нефроните, които филтрират кръвта. Това се случва с течение на времето, особено ако диабетът и хипертонията не се контролират. По тази причина пациентите, които имат тези проблеми, не просто трябва да се грижат за нивата на кръвната си захар и артериалното си налягане, но и редовно да проследяват състоянието на бъбреците си. Повишеното ниво на албумин в урината е признак за увредени бъбреци. 
От друга страна,
много често причината за високото кръвно налягане е свързана със заболяване на бъбреците
При намалена функция на бъбреците в организма се задържат натрий и вода, което повишава обема на циркулиращата кръв, увеличава се сърдечният дебит и кръвното налягане се повишава. От своя страна, повишеното налягане уврежда съдовете, а това неминуемо води до намаляване на притока на хранителни вещества и кислород до нефроните, от което те страдат.
Има безспорни научни данни за връзката между сърдечно-съдовите заболявания и хроничното заболяване на бъбреците. Увреждането в единия орган обикновено води до дисфункция на другия и обратното. Нарушената бъбречна функция има неблагоприятно отражение върху сърцето и кръвоносните съдове и заради отпадъчните метаболити, които бъбрекът не може да отдели.
Точно заради тази взаимовръзка в рамките на 3-месечната кампания в отделенията по кардиология и ендокринология на пилотните болници ще бъде изследвана глумерулната филтрация (eGFR) и наличието или липсата на албуминурия - основни показатели за функциониране на бъбречната функция. В случаите на данни за развитие на хронично бъбречно заболяване при тези пациенти, те ще бъдат консултирани от нефролог и ще им бъдат предоставяни образователни материали, подготвени от двете сдружения.
- Кои са другите рискови фактори за развитие на ХБЗ? 
- Изключително важно е да посочим, че
затлъстяването не само е рисков фактор за диабет и сърдечно-съдови заболявания, но и за хронично бъбречно заболяване
Излишното тегло кара бъбреците да филтрират повече кръв, отколкото е нормалният им капацитет, това затруднява работата им и в дългосрочен план може да доведе до функционална увреда. Освен това трябва да се има предвид, че напълняването, особено в коремната област, е свързано с метаболитни нарушения, които засягат и бъбреците.
Други рискови фактори за развитие на хронично бъбречно заболяване са фамилната обремененост, приемът на обезболяващи лекарства, на нестероидни противовъзпалителни, антибиотици. От голямо значение е и начинът на живот. Пациентите с фамилна обремененост трябва да бъдат особено внимателни както с начина си на живот, така и по отношение на редовния скрининг и профилактиката. 
- Какви са вашите съвети за здрави бъбреци? 
- Като говорим за начин на живот, бих искала да обърна внимание на здравословния начин на живот. Изключително важно е храненето да е умерено и разнообразно.
С мярка трябва да се използва солта, защото в голямо количество тя повишава кръвното налягане, а оттам се повлиява и бъбречното здраве
Захарите, особено преработените, също трябва да се ограничат. Добре е да се внимава и с протеините. Напоследък много млади хора тренират във фитнеса и за да правят мускули, приемат голямо количество протеини. Те натоварват бъбреците и могат да доведат до увредата им. От значение е и приемът на достатъчно количество вода, т.е. около 1,5-2 литра на денонощие. Напоследък много се говори, че трябва да се пие даже по 3 литра вода, може, но това зависи от организма на човека. Важно е количеството изпита вода да е адекватно на отделената. 
Полезни за бъбреците са някои билкови чайове, но и с тях не трябва да се злоупотребява. Едно от най-важните неща, които можем да направим за здравето на нашите бъбреци, е да не прекаляваме с нищо, особено с вредните храни и субстанции. Добре е да се ограничи тютюнопушенето, приемът на алкохол.  
От голямо значение е движението.
Заседналият начин на живот влияе негативно на метаболизма, а това води до засягане на редица органи и системи, вкл. на бъбреците
- А какво бихте посъветвали хората, които вече имат бъбречно заболяване? 
- Диетата е много важна за хората с хронично бъбречно заболяване, не само за забавяне на прогресията на заболяването, но и за преживяемостта. Бих искала да кажа, че в последните години медицината се развива много бързо и това има отношение и към нефрологията. Хората си мислят, че диагнозата ХБЗ неминуемо е свързана с диализа и я възприемат много тежко. Днес това заболяване е с добра перспектива, защото вече има медикаменти, които могат да помогнат, така че или въобще да не се стигне до диализа, или пък тя да бъде отложена във времето. Освен това вече и самата диализа е по-качествена и очиства по-добре кръвта, което дава възможност за нормален начин на живот.

Мартин ГЕОРГИЕВ