Дърва за огрев в Благоевград все още се намират, но по-трудно, правят се и списъци в пунктовете им за продажба, предаде БГНЕС.

„Май, юни и юли бяхме препълнени с дърва, цените бяха по-ниски от сегашните, но хората тогава предпочетоха почивките вместо да купуват, така сега няма от какво да се оплакват”, обясни търговец на дърва от Благоевград. Пунктовете за продажба на дърва за огрев, най-масово използваните за отопление през зимата в Югозапада, са полупразни. Десетина закъснели благоевградчани обикаляха тази сутрин борсите за продажба на дърва, намиращи се на бул. „Пейо Яворов”.

„Дърва има, но и търсенето е голямо, сещаме се в последния момент”, каза пред БГНЕС клиент, търсещ да си купи дърва.

„Дърва няма, от сутринта обикалям пунктовете, не обясняват защо няма, не съм видял да правят списъци”, оплака се друг. На едно от борсите работници режат и цепят букови дърва. Тук те се продават на палета. Едно пале дъбови дърва, нарязани и нацепени се продава за 80 лв., буковите за 75 лв., чам, топола или трепетлика-за 45-50 лева.

На този пункт за продажба на дърва обясниха, че дърва няма заради износа за Гърция.

На втория пункт са „по в час” с недостига. Отдават го на настъпилата есен и пропуснатата от домакинствата летен сезон, когато цените на борсите са били по-ниски с пет лева на кубик от сегашните.

„През лятото един кубик дъбови, нарязани, нацепени бяха 75 лв., буковите-70, тогава бяхме препълнени с дърва, но никой не купуваше, гледаха да не изпуснат почивките, така, че сега няма какво да се оплакват”, казаха от борсата, но държат да бъдат анонимни. Обясниха още, че имат списък с около 10-ина клиенти, записани за общо 50-60 кубика дърва. „Утре завали ли дъждът и те няма да си получат дървата, въпреки списъка”, обясни един от собствениците. Защото според него работна ръка в горите вече няма, горските пътища ще се разкалят и станат непроходими. „Да си видял горското да си оправя пътищата след сечта”, риторично пита търговецът. „Ние си ги поддържаме, имаме трактор”, обясни той. Според него проблемът с липсващите дърва за огрев се дължи на намалелите доставки на дъб от вида „цер” от Северна България.

„Ограничиха на 20 на сто добива от нискостеблена, до 40-годишна гора, след това 20 години нямаш право да влезеш в нея. Отмениха позволителните за сеч, така фирмите се принудиха да вадят нови, а процедурата в горските предприятия бавна и тромава. Отделно, че тук не харесват цера, защото не гори добре, хубав дъб”, подчерта търговецът. Според него натрупването на тези няколко фактора е причина търсенето да е по-голямо от предлагането.