Германската телевизия ARD е в центъра на обществен скандал и търпи критики за „антиислямска пропаганда“, след като вчера излъчи в ефир подигравателен колаж на германския канцлер Ангела Меркел с фередже, съобщи merkur.de.
Колажът е показан на заден план във вчерашния епизод от предаването „Репортаж от Берлин“, посветен на мигрантите. Програмата е подложена на остри критики от зрителите, според които образът е идентичен с използваните от антиислямското движение PEGIDA – „Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада“.
От ARD твърдят, че графичният образ е „създаден да привлече общественото внимание“ и отричат обвиненията в антиислямска пропаганда. „Ние приветстваме множеството критики на образа във вчерашния „Репортаж от Берлин“, но съжаляваме, че някои са несъгласни с нашия портрет на канцлера или дори са го разбрали погрешно“, казва се в разпространеното изявление.
Според екипа на „Репортаж от Берлин“, образът е замислен като сатира и отразява „постиженията на нашето Западно общество – свобода на изразяване, свобода на пресата и равенство“.
"Радваме се на многобройната критика, която получихме, но съжаляваме, че представянето на канцлера е останало неразбрано. Графиката бе съгласувана модератора с Рейналд Бекер. Представихме репортаж, който представя ценностите на нашето общество - свобода на мисълта, свобода на пресата и равенство. Тези свободи се отразяват в колажа. Разбира се, с него искахме да привлечем вниманието", се посочва в публикация на ARD.