По 140 литра вода на денонощие ще начислява служебно „Топлофикация София”, ако абонатът има стар водомер или изобщо няма такъв. Това заяви говорителят на дружеството Елизабет Павлова.
От юни т.г. с влизане в сила на промените в съответната наредба, много категорично става изискването за наличие на редовен водомер за топлата вода. Ако няма такъв или той е стар (счупен) там ще се начисляват по 140 л на човек на денонощие, каза Павлова.
Подобни „честитки“ могат да получат около 65 000 жилища в столицата, ако не се поставят или не се подновят водомерите за топла вода.
Към момента все още не са налице условията за пускане на парното в София, но дружеството има готовност и при желание и заявление от страна на отделни етажни собствености това може да се направи още сега.
От началото на годината до 25 септември в столичната „Топлофикация“ са постъпили само 670 жалби (при около 430 000 клиенти). Над 80% от абонатите плащат редовно, уверяват от столичната компания.
„Много от длъжниците сключват споразумения“, поясни още Елизабет Павлова. Такива споразумения за разсрочване на дължимите суми могат да сключват както натрупалите такси, така и вече преминали през съдебни процедури.
Сметките зависят от много фактори – от броя на жителите, от състоянието на сградата, но основният е потреблението.