Стойността на литър бензин падна под 2 лв. на някои български бензиностанции в Асеновград, Казанлък и Стара Загора. Средната му цена за страната се задържа на 2.09 лв., показват данни на fuleo.net.Понижението в цените на горивата започна в средата на август. Оттогава досега стойността на литър бензин се понижи с около 30 стотинки. Това прави около 13% по-малко разходи за зареждане на кола, задвижвана от бензинов двигател, пише „Телеграф”. 

Понижение има и в стойността на другите популярни у нас горива. Литър дизел струва 2.11 лв., което е с 24 стотинки по-евтино от най-високата му цена от началото на тази година. Това все пак е далеч от абсолютния минимум, който беше достигнат през последната седмица на януари. Тогава литър дизел струваше 1.95 лв. Литър автогаз пък се търгуваше с 10 ст. по-малко, отколкото през лятото.

В активните летни месеци цената на метана не се е променила особено, но от началото на годината килограм от природния газ струва с 15 ст. по-малко. Така грубо сметнато понижението в цените на горивата се отразява по следния начин на 100 км пробег извън градския разход – 2-3 лв. за бензинов двигател и 1.5 лв. при дизеловия, левче спестяват каращите на автогаз и почти нищо използващите метан.