Участниците в Транс-Тихоокеанското партньорства (ТТП) подготвят паралелно споразумение за отказ от конкурентна девалвация на националните валути.
Постигнатата вече договореност за ТТП, предвиждащо създаването на най-голямата зона за свободна търговия в света, се представя като търговски договор, който отговаря на „по-високите стандарти“, поясни източник, започнат с преговорите, предаде Ройтерс. По думите му един от тези стандарти трябва да бъде въведен и в сферата курсовата политика на валутите. Той ще предвижда отказ от намаляване на курса на националните валути за постигането на конкурентни предимства.
БГНЕС припомня, че този след обед на преговорите в американския град Атланта между 12 държави от Тихоокеанския регион бе постигнато споразумение за Транс-Тихоокеанско партньорство (TTП). Въпросните държави създават зона за свободна търговия, която обхваща 40% от световната икономика. ТТП предвижда правила за търговия и инвестиции, които да бъдат в сила през този век. 12-те страни са Чили, Нова Зеландия, Бруней, Сингапур, Австралия, Виетнам, Канада, Малайзия, Перу, САЩ, Мексико и Япония.