Президентът Росен Плевнелиев призова политическите сили да не използват армията за предизборни цели и да спазват вече взетите от Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) решения за бежанската криза и за състоянието на българската армия, вместо да настояват за нови заседания на съвета по същите теми.
 
Специалното изявление на държавния глава, разпространено в неделя от прессекретариата му, идва след декларациите на опозиционните БСП и ДПС през седмицата, които настояха за спешно свикване на КСНС.
 
Росен Плевнелиев смята, че решенията на КСНС за бежанската криза, взети с пълно политическо съгласие на 20 ноември 2013 г., са актуални и в момента.
 
Президентът напомня, че тогава КСНС изиска от Министерския съвет да актуализира Плана за овладяване на кризисната ситуация и да отчита периодично изпълнението му. Тогава всички политически партии и институции са се ангажирали "да се дистанцират от опитите за застрашаване на етническия мир в страната, насаждането на ксенофобия и омраза и разделение в обществото, както и да осигурят съответната законодателна и ресурсна подкрепа на компетентните институции".
 
"Политическите партии решиха всички институции активно да работят за постигане на единно европейско решение за общи действия във връзка с миграционната криза", припомня Плевнелиев. Той счита, че по тази тема решенията на КСНС са актуални и очаква изпълнение на взетите решения, а не излишно политизиране в предизборна обстановка.
Президентът припомня, че на 27 април 2015 г е имало заседание на КСНС по проблемите и перспективите пред българските въоръжени сили, като БСП и "Атака" отказаха да участват в приемането на обща позиция по темата.
 
Тогава с широко политическо съгласие са взети решения правителството да внесе в Народното събрание за обсъждане и приемане "Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България“. На основа на приетата Програма, Министерският съвет да разработи нов "План за развитие на Въоръжените сили на Република България“.
Изпълнителната и законодателната власт трябва да осигурят спазването на принципа за ненамаляване на финансовите средства за отбрана като процент от БВП спрямо 2014 г. и плавното им увеличение до постигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие, с изключение на 2015 г., отчитайки непредвидените и извънредни разходи през годината. Бъдещите инвестиции в отбранителни способности да отговарят на стандартите на НАТО, да бъдат насочени към повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците в съответствие с възможностите на държавата.
Към днешна дата "Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България“ е приета от МС и президентът очаква в най-скоро време да бъде внесена за разглеждане и приемане от парламента.
 
Държавният глава апелира към правителството и Народното събрание в планирането и приемането на бюджет 2016 да бъде изпълнено решението на КСНС за ненамаляване на бюджета за отбраната като процент от БВП спрямо бюджет 2014 г., т.е. минимум 1.33% от БВП за отбрана за 2016 г. Президентът очаква да бъде спазено и решението на КСНС, че бъдещите инвестиции в отбранителните способности трябва да отговарят на стандартите на НАТО.
Държавният глава настоява да бъдат спазени решенията на КСНС както по отношение на бежанската криза, така и по отношение на проблемите в армията. Той призовава политическите партии да покажат институционална култура, спазвайки вече взетите решения на КСНС и да се откажат от излишно политиканстване по отношение на армията и сектор "Сигурност“ като цяло. Росен Плевнелиев настоява армията да не се използва за предизборни цели и да бъде оставена спокойно да планира и повишава бойните си способности, като й се осигури съответният ресурс за това, на база на взетите решения на КСНС.