Мощна буря в Южна Франция взе поне 12 жертви, предаде Франс прес.

Стихията стана причина за рязко покачване на водите на реките на Лазурния бряг и превърна улиците на прочути градове като Кан и Ница в пълноводни реки. Вода заля дори прочутия крайбрежен булевард в Кан и предизвика свлачища.

Пет души загинаха в община Манделийо-ла-Напул, западно от Кан. Те са пътували с кола и са се опитали да я откарат до безопасно място, след като на пътя нахлула вода, но не успели да се спасят навреме.

Трима души, пътуващи с кола са се озовали, в малък тунели близо до Кан и са се удавили от придошлите води там. Трима души се удавиха в старчески дом близо до Антиб, а четвърти човек се удавил на паркинг в Кан, превърнал се заради дъжда в езеро.

Наводненията са отнесли коли в морето. На много места районите, които са засегнати, са труднодостъпни. Десетина влакове бяха блокирани по гарите в югоизточната част на Франция със стотици пътници в тях.

Второстепенната пътна мрежа е непроходима. Част от магистралата А8 е под вода. Къмпинги са били наводнени и хората са се покатерили на караваните си в очакване на хеликоптери, за да ги спасят оттам. В район, силно посещаван от туристите, над 500 души, сред които много британци и датчани, се оказаха блокирани в терминалите на летището в Ница.

Стихията отмина Югоизточна Франция и сега се е насочила към италианското крайбрежие. Тревогата за Франция вече е отменена.