Четири са присъдите за нерегламентиран добив на дървесина, постановени от началото на 2015 г. Общо образуваните от прокуратурата производства са 62. Това се посочва в писмен отговор на министъра на земеделието и храните Десислава Танева на депутатски въпрос, предаде БГНЕС.
Общо 22 са присъдите за престъпления срещу гората от 1 януари до 28 септември 2015 г., уточнява Танева. 15 от тях са за незаконно транспортиране на дървесина.
От началото на годината за констатирани нарушения в горските територии – държавна и недържавна собственост, са съставени общо 10 122 актове за установяване на административни нарушения. За констатирани пропуски при добив на дървесина са издадени 1 874 акта.
Министърът на земеделието припомня, че според последните промени в Закона за горите, считано от 1 януари 2016 г. се въвежда ограничение за автомобилите, извършващи транспорт на дървесина. Те ще трябва да бъдат снабдени с действащо GPS-устройство, с които ще има възможност за тяхното проследяване. “Въвежда се и задължение на собствениците на обектите, в които постъпва, преработва се или се експедира дървесина, да осигурят постоянно видеонаблюдение в тях”, посочва Десислава Танева и допълва, че след известен период ще бъде анализиран и конкретния ефект от въведените мерки. Според МЗХ бъдещите мерки, работата на 173 мобилни екипи, както и допълнителното маркиране на отсечената дървесина от държавните гори преди нейното транспортиране с пластини с уникален идентификационен номер и електронизацията на системата за издаване на превозни билети, ще направят достатъчно надеждна системата за добив, преработка и транспорт на дървесина, включително за износ.