Ром рецидивист от Крумовградско ще лежи в затвора в следващите 9 години за откраднати 10 лева и за опит да изнасили ограбената от него възрастна жена. Неграмотният, безработен и осъждан С.Н.Х., с настоящ адрес в крумовградско село, влязъл в дома на А. Ш. в Момчилград, счупвайки прозорец на къщата и промъквайки се през него. Той й отнел 10 лева с намерението да продължи "алкохолен маратон".Той направил опит да се съвкупи със стопанката на дома, принуждавайки я със сила, като изпълнителното деяние не е довършено по независещи от волята на дееца причини, поясняват пред 24rodopi.com адвокати.

Делото срещу С. Х. е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие, тъй като той признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, като изразил съгласие да не се събират доказателства. Това му спестява 3 години от поисканото от прокуратурата наказание „Лишаване от свобода" за 12 години.

На 21 април към 22.00 часа С. Х. пиел алкохол. „В един момент той свърши, а исках да пия още. Нямах пари и тръгнах да търся", твърди той. Спомнил си, че преди няколко дни роми са продали животинска тор на възрастната А. Ш., която живеела сама в къща в Момчилград. Преценил, че тя разполага с пари и тръгнал към дома й. След половин час проникнал в къщата, като счупил долния сектор на двукрилен прозорец. Успял да се промуши през образувалия се отвор с размери 25 см х 35 см и се озовал в коридора на жилището на възрастната жена, което било осветено с електрическа крушка. По това време стопанката приключвала с вечерната си молитва в стаята си.

Възрастната жена го попитала какво прави в дома й, като се опитала да го избута към входната врата на дома си, викайки имената на сина си и на зет си, за да го уплаши. Тогава С. Х блъснал на пода жената, като я питал на турски език има ли пари и, ако има, дали ще му ги даде. Тя му казала, че има десет лева и ще му ги даде. Той продължил да я блъска, удрял я по тялото с ръце и крака. 

В един момент нападателят попитал "дали ще му даде един път да прави секс с нея", на което тя му казала : "…няма да ти дам, аз съм стара жена". Тогава той й казал, че ще я изнасили, хвърлил я отново на пода в стаята и я съблякъл. Двамата се борели голи, като бабата не позволявала осъществяването на полов акт. Тя дори одраскала лицето на нападателя и разкъсала част от дрехите му. Виждайки, че губи битката, С. Х. се изправил и казал, че „не успял да му стане кефа". Поискал отново пари и получил 10 лева.

Престъпникът се прибрал в дома на леля си в село край Момчилград, близо до асфалтовата база, в бивш военен свинарник.
На сутринта на 22 април, около 09.00 часа, дъщерята на пострадалата баба отишла, както всеки ден, да види майка си в дома й. Тя видяла зачервеното й лице, след което възрастната жена разказала на дъщеря си за случилото се с нея. Дъщеря й съобщила веднага на брат си за чутото от майка си. Последният лично съобщил на полицията за извършеното по отношение на майка му.
При задържането на С. Х. в него била намерена и банкнотата от 10 лева.
Съдът налага общо наказание на С. Х. за срок от 9 години, при първоначален „строг" режим на изтърпяване в затвор. От 24 април т. г. той е зад решетки.