Ако зрелостник бъде хванат да ползва мобилен телефон по време на матурата, изпитът му ще бъде анулиран. Това съобщи вчера зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева по време на националната конференция, посветена на европейската програма „Учене през целия живот", която се проведе в Бургас.
Скъсан ще бъде и дванадесетокласник, който се опитва да преписва по какъвто и да било начин. Такива строги правила са разписани за провеждане на държавно-зрелостните изпити през настоящата учебна година. Кастрева обясни, че досега наказанията не са били така строго и категорично регламентирани. При анулиране на изпита зрелостникът може да се яви отново на поправителна сесия.
До трима родители в училище ще могат да наблюдават провеждането на държавно- зрелостните изпити, допълни още Кастрева. Те обаче няма да могат да стоят в класните стаи при зрелостниците и квесторите, а ще наблюдават изпита от камерите. Те ще могат да следят работата на училищната комисия, квесторите, както и размножаването на изпитните работи.