Ураганът Хоакин, който е от предпоследната, четвърта степен по скалата на Сапфир-Симпсън, удари Бахамските острови, но най-новите данни за придвижването му изглежда опровергават първоначалните опасения, че той ще засегне сериозно източното крайбрежие на САЩ, предадоха световните агенции.Хоакин връхлетя Бахамите с бури, проливни дъждове и силни ветрове. Куба и Съединените щати издадоха предупреждение за ураган в крайбрежни райони.

Американските власти започнаха трескава подготовка за евентуално навлизане на Хоакин над сушата - три години след като супербурята Санди опустоши Ню Йорк и Ню Джърси. Според най-новите проекции на пътя на бурята обаче тя няма да засегне чувствително източното крайбрежие на САЩ.

Американският Национален център за ураганите (НЦУ) все пак не изключи възможността Хоакин да причини щети в района.

По последни данни на НЦУ третият за сезона в Атлантическия океан ураган се намира на около 120 километра южно от Сан Салвадор, на Бахамските острови. Максималната скорост на съпътстващите ветрове достига 210 км/ч.

Хоакин е първият мощен тропически циклон, представляващ потенциална заплаха за американския североизток, след Санди. Супербурята, която удари през октомври 2012 г., причини смъртта на над 120 души и нанесе щети за около 70 милиарда долара.