„Монтюпе“ е жертва на целенасочено и избирателно заклеймяване. Начинът, по който компанията е третирана, надхвърля тесните институционални граници и се превърна в наказателна акция, чиито цели и резултати нямат нищо общо с въздействието на този завод върху околната среда в Русе. Случаят натрапчиво напомня действието от недалечното минало, когато български медици бяха обвинени в несъществуващи престъпления в една страна чрез избирателно тълкуване на факти и настройване на общественото мнение“. Това гласи цитат от петицията на служители на „Монтюпе“, която беше предоставена на вниманието на кмета и областния управител, а по-късно изпратена и до медиите. Копие от нея е адресирано и до премиера, председателя на Народното събрание, както и до министрите на околната среда и водите, на икономиката и на енергетиката.
Представителите на завода сочат, че не може да се прави сравнение между настоящите проблеми на въздуха и хлорните обгазявания през 80-те години. Въпреки това обаче са сметнали за подходящо да сравнят своето положение с това на българските медици в Либия, които 8 години лежаха в затвора и чуха смъртни присъди.
В писмото подписаните 667 служители на „Монтюпе“ заявяват, че медиите описвали избирателно проблема и не изяснявали нито причинителя на зловонията, нито състоянието на въздуха над града. От френската компания са категорични, че леките превишавания на изпусканите емисии от техни производства /с 20% - б.р./ няма как да окажат значително въздействие върху атмосферата. Обръщат внимание и че в повечето случаи замерванията не показвали нарушения и отклонения. 
От компанията определят мерките, които са предприети срещу нея при засечените нива на емисиите, като безпрецедентни и без аналог в Европа. И сочат, че са първостепенен доставчик на европейската автомобилна индустрия, а клиентите им понасят щети. Затова от „Монтюпе“ се обръщат към кмета и областния управител с призив да се ангажират с изясняването на реалното състояние на въздуха в града, като могат да разчитат на съдействието на френската компания. Тя била готова да привлече елитни европейски консултанти, които да замерят и да изготвят експертна оценка на въздействието върху околната среда.