В Очното отделение на МБАЛ „Медика“ отстраняват дефекти на роговицата чрез покритие с амниотична мембрана при булозна кератопатия, улкус, заболявания на конюнктива, рецидивиращ птеригиум. Офталмолозите правят също и пластични операции на клепачите и естетично-възстановителна хирургия.
Отделението е модерно, прилагат се най-съвременните методи за профилактика, диагностика и лечение на очните заболявания. В него работят пет офталмолози, които извършват седем дейности.
Лечението на катаракта се извършва със съвременна хирургия чрез тунелен разрез, раздробяване и имплантация на вътреочна леща, възможности за корекция на късогледство, далекогледство и астигматизъм. При глаукома се предлагат най-новите методи за ранна диагностика и лечение на първична и вторична степен на заболяването. Отделението разполага с очен скенер за диагностика на заболяванията на стъкловидното тяло и ретината. Извършва се безшевна хирургия на стъкловидно тяло и ретина, ендолазер и тампонада с газ или силиконово масло. Прилага се вътреочно инжектиране на кортикостероидни импланти (Ozurdex) при тромбоза на венозните съдове на ретината, вътреочно приложение на препарати при свързана с възрастта макулна дегенерация, оток на макулата при диабетна ретинопатия и други. В отделението се прави и модерна диагностика и хирургично лечение на доброкачествени и злокачествени тумори на око, клепачите и конюнктива. 
При очен травматизъм се извършва оперативно отстраняване на чуждото тяло посредством хирургия на ретина и стъкловидно тяло, прави се реконструкция на преден и заден очен сегмент.