Либерализацията на енергийния пазар все още е в сферата на политическите копнежи. За да стане тя факт от началото на 2016 година, са необходими промени в нормативната база, част от които трябва да бъдат направени през следващите месеци. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в рамките на форум, посветен на енергийната борса, предаде БГНЕС.

Дончев обясни, че функциониращата борса ще стане в сътрудничество с „Nord Pool Spot”. Дончев обяви също, че е необходима адекватна подготовка на всички участници на пазара. Либерализацията ще насърчи конкуренцията и ще изкара на пазара конкретни цени. Най-важното обаче е, че потребителите могат да избират цена и доставчик. Пазарът, според вицепремиера, предлага възможности и рискове, защото зависи от поведението на участниците на пазара.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова анонсира в рамките на форума, че започва поредица от работни срещи като днешната, в която ще се дискутират промените на пазара и въвеждането на либерализацията. Тя посочи, че това е един от основните приоритети на правителството, цената ще бъде определена от пазара, като ще има и промяна в Комисията за енергийно и водно регулиране, която ще определя различни цени за тока, за потребител, транспорт и достъп.

Петкова заяви, че за този процес се разчита и на партньорството от Световната банка, за да може от 2016 г. да имаме синхронизиран с Европа модел на либерализация.

Жаклен Коен, изпълнителен директор на БЕХ, каза, че се надява да бъдат направени необходимите промени в законите, за да може от 2016 г. да започне либерализацията на енергийната борса, като по думите му „така ще се спрат някои практики, които в миналото са пречили”.

Председателят на КЕВР Иван Иванов подчерта, че либерализацията дава три важни елемента. Първо, засилва конкуренцията, второ, дава свободен избор на потребителите - първо на индустриалните и след това на битовите и дава възможност да се създаде силно поле на конкуренция. КЕВР ще спре да определя цената а тока, както сега, по-скоро комисията ще определя методиката за компенсиране на производителите на електроенергия с преференциални цени и втората й задача ще бъде да определя условията в енергетиката.