Сривът в цената на акциите на “Фолксваген” заради скандала с вредните емисии е струвал 5 млрд. долара на Държавния инвестиционен фонд на Катар, съобщи британският в. “Дейли телеграф”.

Това се дължи на факта, че дъщерното дружество “Катар холдинг” на държавната инвестиционна корпорация е третият по големина акционер в германския производител на автомобили. Заради сериозния спад на акциите миналата седмица над 20 милиарда евро са били заличени от стойността на автомобилната компания.

Още през 2007 г. германската компания “Бош” е предупредила “Фолксваген”, че софтуерът, който занижава показателите на вредните емисии, не трябва да се инсталира в колите за масово производство. Това съобщи германският в. “Билд”. “Бош” е доставила програмата на автомобилния гигант, но го е уведомила, че тя може да се използва единствено за вътрешни тестове.

Междувременно бившият министър на транспорта на Великобритания Норман Бейкър каза, че премиерът Дейвид Камерън е забавил налагането на новите по-строги ограничения за автомобилните газови емисии по молба на Ангела Меркел. С това си действие канцлерът на Германия е целяла да се защити автомобилопроизводството на страната. Според Бейкър Камерън се огънал под натиска на Меркел и това вбесило британските автомобилни производители.

ЕС пък може да въведе по-строги тестове за емисиите на автомобилите заради скандала с “Фолксваген”. Вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс каза, че шефовете на компанията трябва да внесат пълна ясното за станалото, за да се стигне до дъното на цялата история.