Северна Корея е преместила от болница в трудов лагер осъдения американски гражданин Кенет Бей, съобщи говорителката на Държавния департамент Джен Псаки.

Научихме за преместването, това е мярка, която силно ни разтревожи, каза тя. Псаки специално посочи, че Вашингтон е обезпокоен и заради здравето на Бей.

Още не е ясно когато точно 45-годишния американец от корейски произход е преместен в лагера, но Псаки каза, че представители на шведското посолство са го посетили в петък.

"Продължаваме да настояваме пред властите на Северна Корея да обявят амнистия за г-н Бей и да го освободят незабавно по хуманитарни причини", изтъкна говорителката.

Бей е служител в туризма и бе арестуван през ноември 2012 г.. Според Пхенян той бил войнствен християнин евангелист. Осъден е на 15 години трудов лагер по обвинение, че искал да свали правителството.

САЩ нямат дипломатически отношения със Северна Корея, затова интересите им се представляват от Швеция. Нейни дипломати в Пхенян са срещали 10 пъти с Бей след арестуването му.