„Според мен оказването на военна помощ на незаконни структури не отговаря на принципите на съвременното международно право и на Устава на ООН“, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за телевизиите на CBS и PBS.

„Ние подкрепяме изключително законните правителствени структури“, добави министър пред американския журналист Чарли Роуз, който взе интервюто от името и на двете медии.

Владимир Путин даде интервюто в навечерието на утрешната си реч на юбилейната сесия на Общото събрание на ООН.

В Сирия Русия оказва военна помощ само на армията на легитимния президент Башар Асад. „Що се отнася до нашето, както вие го наричате, присъствие в Сирия, то се изразява към днешна дата в доставката на оръжия за сирийското правителство, обучението на персонал, оказването на хуманитарна помощ на сирийския народ“, каза стопанинът на Кремъл. „Там има само една легитимна армия. Това е армията на сирийския президент Асад“, добави Путин

Съвременното състояние на международната политика, реформата на ООН и необходимостта от общи усилия в борбата срещу тероризма ще бъдат двете главни теми от речта му, стана ясно още от отговорите му. „ООН остава единствената универсална международна организация, която е призвана да поддържа мира в целия свят и в този смисъл днес тя няма никаква друга алтернатива. Ясно е също, че ООН трябва да се приспособява към променящия се свят и ние постоянно дискутираме този въпрос: как тя трябва да се промени, с какви темпове, какво трябва да се промени“, изтъкна руският президент.

„Днес тероризмът представлява заплаха за твърде много държави по света, от неговите престъпни деяния страдат голям брой хора – стотици хиляди, милиони хора. И пред нас стои задачата да обединим усилията си в борбата срещу това общо зло“, посочи още Владимир Путин.