Десетки мигранти, които преминаха от Сърбия на хърватска територия признаха, че са били транспортирани организирано до това място.

Пред репортера на хърватската телевизия RTL мигрантите разказаха, че са били качени в автобуси в Белград, които са ги транспортирали до граничния пункт с Хърватия Строшинци. "Ние сами не знаем да стигнем дотук", разказа един от тях пред репортера.

Днес хърватският вътрешен министър Ранко Остойич призова "властите в Сърбия да спрат да тормозят хората и да ги прехвърлят само към тяхната граница". Това може да става директно от Сърбия в Унгария или поне за една част от тези бежанци", каза още Остойич и повтори, че лагерите в Сърбия са празни. "Не разбирам тази стратегия на прехвърляне на мигрантите от една на друга граница, но засега контролираме ситуацията", каза още той.

Остойич призова за решаване на проблема още при неговото възникване в Гърция, откъдето идват целият мигрантски поток, който след това преминава през Македония и влиза в Сърбия.

Вътрешният министър припомни, че от началото на кризата на 16-ти септември в Хърватия от Сърбия до тази сутрин в 9.00 часа са пристигнали над 66 500 души.

Много бързо след изявлението на Остойич дойде реакцията от самата Сърбия. Сръбският министър на труда и социалната политика Александър Вулин каза, че "мигрантите в Сърбия сами решават накъде да пътуват и през кои гранични пунктове да преминават".

"Ние не товарим мигрантите във вагони, не ги насочваме към Хоргош, както не ги насочваме и към Товарник. Те сами решават къде да ходят", каза още Вулин.