- Успех, Габи! Стискаме палци! 
Четири такива пожелания 12-годишната Габриела Йорданова получи, само докато седяхме на масичка в русенско кафене да си говорим, за да разкажем повече за малката певица на читателите на „Утро“. Тя получи добрите пожелания от хора, които очевидно я познават само от телевизионния екран и от медиите, които съобщиха, че русенското момиче спечели правото да представя България на предстоящото издание на международния конкурс Детска Евровизия на 21 ноември. Хората разпознават талантливото момиче, русенци се гордеят с него и спонтанно и сърдечно пожелават блестящо представяне на престижната сцена. 
Само преди дни 12-годишната Габриела Йорданова категорично и безусловно бе призната за детето, което ще представи нашата страна, спечелила домакинството на Детската Евровизия, благодарение на друго талантливо момиченце - Крисия, впрочем, от Разград, който е само на час път от Русе! Явно Североизтокът е особено предразположен към пеещи таланти. 
Габи засега упорито отказва да свикне със славата
която вече независимо от нейното желание я следва по петите. На първия учебен ден в нейното училище „Любен Каравелов“ всички я посрещаха с овации и възторжени възгласи. Сега по улиците хората я разпознават и й се радват. Тя като че ли все още не е склонна да раздава усмивки и автографи. Може би защото за нея самата пеенето е толкова естествено нещо, че не намира причина то да я прави специален обект на внимание. И затова макар и засега все още спонтанно и почти инстинктивно се опитва да пази личното си пространство недосегаемо. Нещо, което едва ли ще й се удаде дълго време. 
Овациите са неизменен спътник на всяка изява на Габриела - още от първия път, когато излиза на сцена. Още като съвсем мъничка пееше непрекъснато, разказва майката Миглена Чакърова. След като навършва 3 години, тя отвежда пеещото си дете в детска вокална група „Слънце“ при Общински детски център за култура и изкуство при вокалния педагог Наталия Константинова.
Първата награда не закъснява - Габи я печели едва четиригодишна
когато за първи път се явява на конкурс. Мястото е Тутракан, конкурсът - „Речни ноти“, а малката русенка се представя с песните „Миши късмет“ на Хайгашот Агасян и „Жаба жабурана“ на Красимир Милетков. 
Не сме и мислили, че сцената ще й хареса толкова много и че това ще донесе толкова емоции и такива успехи, казва майката. Обикновено родителите пробват дали ще развият някакви дарби и умения на децата си, като ги насочват към една или друга школа, обяснява Миглена Чакърова. Така направили и те, като отвели Габи в детската вокална група преди време. Но ето че тъкмо тази стъпка явно е била решаващата, за да развие момичето дарованието си. 
С всяка следваща изява желанието на малката русенка да пее и да се изявява на сцена не само не намалявало, но ставало все по-голямо и сериозно. Тя е пяла на различни сцени, на различни събития и всяко излизане пред публика я радва и окрилява. 
Младата талантлива русенка има много призове от конкурси в Беларус, Италия, Унгария, Румъния и Казахстан. Само тази година тя прибави в колекцията си още няколко награди гран при - от Stars of songs в Румъния, плюс още гран при „Музикален трофей“ от Букурещ, както и гран при „Пролетна звезда“ и гран при „Златна маймунка“, както и втора награда от международния фестивал „Нова музика“. 
Но една от най-запомнящите се награди е от Италия. През юли тази година Габриела Йорданова участва в международния песенен фестивал Italia music festival в Рим, където тя отново печели Голямата награда. Габи е първата българка, която представя страната в това престижно състезание, в което мерят дарби танцьори, актьори, певци, музиканти. 
Тя заминава за Рим след извънредно строга предварителна селекция
по време на която българските таланти са били прослушвани от председателя на фестивалното жури маестро Фабрицио Берлинчони. Той, впрочем, е автор на песента-победител в конкурса Детска евровизия 2014 и на песни за известни изпълнители като Андреа Бочели и Адриано Челентано. Друг член на журито, прослушвало участниците, е Дарина Куманова, която е най-младият доцент от България в академия „Сан Ремо“ и един от най-авторитетните педагози по поп и джаз в Италия. 
За Габи това е било поредно пътуване до Италия, но за първи път тя е в столицата. За една седмица тя не само е успяла да покори журито и публиката на фестивала, но и да разгледа доста от забележителностите в Рим. Все пак останаха ни още доста неща да видим от прочутите красоти на този магнетичен град, казва Миглена Чакърова. Така че ще се наложи да отидат отново, усмихват се и двете. Още повече, че фонтанът Ди Треви, където обикновено всички гости хвърлят монетка, за да си гарантират връщането отново, това лято не е работел, тъй като е в ремонт. Значи и това имаме да свършим, като отидем следващия път, казва майката. 
За самата Габи най-важното по време на различните й участия в конкурси, фестивали и други музикални форуми е възможността за изява - да излее своята емоция и тя да стане и емоция на зрителите. И другото, което много радва русенката, са новите контакти и приятелства, които се завързват по време на тези участия. Много е приятно,    когато пристигаш на ново място в друг град или държава, където не познаваш никого и изведнъж да видиш, че сред участниците има момчета или момичета, с които вече се познаваш от друг фестивал, казва пестеливо Габи. 
Когато питам с какво си почива от пеенето или от уроците в училище, майката бърза да обясни: „За нея пеенето не е товар. 
За нея пеенето е като дишането
Тя пее, когато иска и по което време иска, но това не е нещо, което я натоварва и от което да иска да си почине“. Все пак има и моменти, когато Габи се посвещава на други занимания. Доскоро много сериозно се е занимавала с плуване, сега е разредила посещенията си на басейна и не плува толкова активно, но го прави понякога за удоволствие и за здраве. Обича да рисува - „всичко и с всичко“, както определя самата тя. В зависимост от настроението й в момента прави пейзажи, различни композиции, но най-много й харесва графиката. 
Все пак сега, в светлината на предстоящия изключително важен и отговорен ангажимент с Детската Евровизия, на Габи ще й се наложи да отложи част от привичните й занимания. И дори първия срок в училище да учи на друг режим, за да може да се посвети на изявите, свързани с 21 ноември. И тя, и родители й високо ценят доброто отношение и 
разбирането, което проявяват в русенското училище „Любен Каравелов“ 
и учителите, и директорката Росица Рангелова, и съучениците на Габи. Така талантливото момиче може да се посвети на изявите си, които радват хората и носят славата на Русе, без да изпитва каквото и да било угризение на съвестта, че пренебрегва други важни ангажименти. Всички й помагат да навакса пропуснатото в училище, затова Габи може да се посвети на своята красива и вълнуваща мисия. 
Днес тя ще пее на централния площад в Русе по време на кампанията „Открийте България“, която се провежда едновременно в 13 български града /от тях само Русе обаче има привилегията да чуе изпълнение на българската финалистка за Детска Евровизия!/. Габи ще се включи на живо и в съботното предаване по БНТ 1 на Мира Добрева. А в ранния следобед тя ще замине за Велико Търново, където е поканена да пее като специален гост на 12 международен конкурс за млади поп изпълнители „Сребърна Янтра“. В неделя на Габи й предстои да излезе на сцената в гала концерта, при това заедно с другия специален гост - миналогодишния победител в Детската Евровизия 2014 Винченцо Кантиело от Италия.