Здравната каса няма дефицит. Това категорично заяви министърът на здравеопазването Петър Москов при откриването на нов линеен ускорител в болница "Св. Ив. Рилски", съобщи БГНЕС.

"Касата в момента е на 68% изпълнение на бюджета си. Днес сме се събрали, за да покажем нещо хубаво и добро, а не да мрънкаме какво няма, защото това го нямаше довчера. От днес обаче го има и то ще бъде финансирано и от държавата, и от касата", посочи Москов.

"Ако има други въпроси, свързани с това как някой разбойник обяснява къде има дефицит, тези дефицити ще спрат и ще бъдат насочени там, където българските пациенти имат нужда от тях за такава апаратура, която има модерно, качествено и бързо лечение", заяви Москов.

Това е много повече от кибер нож, защото ако през ножа минават по 4 пациента дневно, то линейният ускорител може да бъде използван при 15-16 пациенти дневно, заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов.

"Действително ние харчим пари за какво ли не. По какви ли не програми, за какви ли не неща. Никой не може да ме убеди, че има по-ценно от здравето. В този апарат, с това лечение, връща човек обратно и на работа и в обществото, и пази Боже този, който е закъсал цялото му семейство е в недобра форма за работа. С една дума ако за това нещо се дават пари, те се мултиплицират след това в здраве и работа и пари за държавата.

Премиерът е убеден, че здравната каса и Министерството на здравеопазването ще намерят начин да се финансира този линеен ускорител. Според него е оправдано дори да се дадат допълнително пари, за да няма опашки от онкоболни, които да чакат за лечение.

Борисов допълни, че само преди няколко седмици във Велико Търново, Плевен, Варна, Пловдив са били внесени за над 220 млн. през годината апаратура.

От началото на ноември министърът на здравеопазването е заявил пред премиера, че част от реформата e да няма чакащи онкопациенти.

Попитан дали ще има достатъчно пари за заплати за военните и полицаите до края на годината, Борисов посочи, че обещаното от предишното управление увеличение било незаконно, защото не показвало откъде ще се вземат допълнителните пари. Той подчерта, че се събират много повече пари от контрабандистите и от приходните агенции, с които ще се покрият тези разлики.

"Възложил съм дефицитът да е на 2%. Ако не излезе сметката, разбира се, няма да ги оставим без заплати, ще работим тогава върху бюджета. Финансовият министър прави своите разчети сега и ще ми ги представи след това, ще се представят и на коалиционните партньори и тогава ще се прецени какво да се прави, защото сме поели и други ангажименти", посочи той, имайки предвид увеличението на заплатата на учителите и коледните бонуси за пенсионерите.