Русенските фирми „Монтюпе“ и „Балканцинк“ получиха отличия от осмите годишни награди на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Официалната церемония се проведе в столичния хотел „Шератон“ в присъствието на министър-председателя Пламен Орешарски, министри, заместник-министри и чуждестранни официални лица. БАИ награди общо 17 компании, избрани по няколко критерия. Сред тях са обем на направените инвестиции, брой открити работни места, наемане на висококвалифицирани специалисти, създаване на висока добавена стойност, нов за България инвеститор, потенциал за бъдещо развитие и положително влияние върху икономическия растеж на региона.
Производителят на алуминиеви компоненти за автомобилната индустрия „Монтюпе“ грабна наградата в сектор „Машиностроене“. През миналата година компанията разшири производствените си мощности в Русе с инвестиция от 20 млн. евро. „Монтюпе“ получи скулптура на бик, изработена от Сейфетин Шекеров.
С плакети в същата категория бяха отличени „Балканцинк“ и основният й акционер - италианската Sicom, за изграждането на завод за метални изделия и поцинковане в Русе.
„За нас е голяма чест да бъдем удостоени с тази награда и я приемаме като признание, че нашата компания се нарежда сред тези, които символизират облика на новата модерна българска икономика, която, вярвам, е навлязла в една нова епоха на развитие“, заяви изпълнителният директор на „Балканцинк“ Георги Павлов.
„Балканцинк“ получава наградата заради изграждането и въвеждането в експлоатация на завода за горещо поцинковане и производство на метални изделия. Производственият обект бе изграден върху терен от над 8000 кв.м, разположен на територията на Индустриален парк Русе. Комплексът включва производствена сграда, сграда за монтажни дейности и административна сграда. Общите инвестиции в реализирането на проекта възлизат на 4,5 милиона евро, при което са създадени 30 работни места заети в областта на производството, администрацията, логистиката, контрола на качеството и инженерството.
Мажоритарният пакет от акции на дружеството е собственост на италианската индустриална група Sicom, притежаваща дългогодишен опит и доказана репутация на световно ниво в сферата на производството и дистрибуцията на метални изделия и конструкции с широко приложение в жилищното и инфраструктурното строителство и в отрасли като автомобилостроенето, нефтодобивната и газодобивната промишленост. От компанията заявиха, че с изграждането на завода в Русе е направена първата важна стъпка от планираните дългосрочни инвестиции в индустриалния сектор, които тепърва предстоят да се осъществят в региона.