Главният прокурор Сотир Цацаров очаква да бъдат направени и конструктивни, и популистки предложения за промени в Конституцията между първо и второ четене, предаде репортер на БГНЕС.

Главният прокурор участва в заседанието на Висшия съдебен съвет. Той посочи, че популистките предложения ще дойдат от хора, които „обикалят целия спектър от сутрешни блокове“. Според него за всички е ясно, включително и за вносителите, че тези популистки предложения няма да минат и „ще отекат в канала“. „Но те ще имат своя ефект от гледна точка на предстоящите избори“, добави той.

Цацаров смята, че също така ще бъдат направени и „предложения, в които има някакъв конструктивизъм“. “Предварително искам да кажа следното: предложение за явен вот ще има – аз не съм противник на явния вот, ама не съм противник от моя гледна точка. Нямам никакви притеснения да кажа или да покажа за кой гласувам “за” и за кой гласувам “против”, каза той.

Според него могат да се направят предложения, засягащи евентуалната форма на парламентарен контрол, който е свързан дори с изслушване на главния прокурор в НС. Цацаров напомни, че такова предложение има още от ноември миналата година.

Главният прокурор настоява да оценим самите промени в Конституцията или поне започналия процес . „За втори път политическата класа демонстрира един много обнадеждаващ консенсус по отношение на съдебната реформа и въобще по отношение на съдебната власт. Първият знак за този консенсус, според мен, бе изборът на главен съдебен инспектор. Вторият знак за такъв консенсус е първото гласуване. И най-обнадеждаващото всъщност е, че това първо гласуване на промените в Конституцията тръгна по т. нар. бърза писта”, каза Сотир Цацаров.

Прокурорската квота ще изглежда по начин, по който я гласува законодателят, отговори той на въпрос. „Много е важно в крайна сметка до края на септември какво ще бъде мнението на Венецианската комисия”, зави Цацаров. Главният прокурор очаква тя да изрази становище и по начина на избиране на политическата квота – дали не се налага да бъде избирана именно с квалифицирано мнозинство, както и по отношение на това допустимо ли е действащи магистрати да бъдат избирани в политическата квота.

На въпрос смята ли, че политически ще бъде овладяна прокуратурата, ако доминират избраните от парламента магистрати Цацаров отговори: „Смятам, че едва след като прочетем всички становището на Венецианската комисия, след като и народните представители се запознаят с него и смятам, че след като е даден този оптимистичен знак, в крайна сметка, той ще продължи. Нека не правим умозрения и прогнози, с които едва ли не да обречем на песимизъм нещо хубаво, което е започнало. В крайна сметка вчерашният ден показа едно: диалогът ражда съгласие, не компромисът - диалогът”.

Той заяви, че е направена огромна крачка към консенсус, може да е компромисен консенсус. “На мен по ми харесва думата консенсус, отколкото компромис – дайте да не я опорочаваме с мрачни прогнози”, подчерта главният прокурор.