Позицията, която ще защитавам днес на извънредния Европейски съвет във връзка с бежанската криза, е че каквито и мерки да се взимат сега, нерешаването на първоизточника на проблемите, в случая Сирия, ще създава огромен проблем и занапред.

Това заявява министър-председателят Бойко Борисов в края на днешното правителствено заседание, стана ясно от стенограмата на правителственото заседание. Той посочва, че на срещата в Брюксел ще настоява за по-твърда политика за решаването на кардиналния проблем.

Отивам на извънреден Съвет във връзка с бежанската криза. Там позицията ще ми е, че каквито и мерки да се взимат сега – квоти и каквото и да било, нерешаването на първоизточника на проблемите, в случая Сирия, ще създава огромен проблем и занапред. Сега ще са 120 000, след няколко месеца ще са повече. С влошаването на времето натискът ще стане по-голям, защото тези хора назад не може да се върнат, ще искат да минат нататък в Европа. Ще настояваме за по-твърда политика за решаването на кардиналния проблем. Иначе ще бъде поредното регистриране на събиране. Има недоволни страни – на Съвета на вътрешните министри. Четири държави не са се съгласили с квотите, но е прието с квалифицирано мнозинство.