Китайски учени съобщиха, че са открили начин да направят алкохола полезен за здравето, пише South China Morning Post. С това вече няма пречки пиенето да се превърне в лечебна процедура.Според информацията, вече има успешни опити върху мишки, които ясно показват, че при използване на определен ген приетия алкохол се превръща в организма на животинките в гликоген, а не в мазнини, които се лепят най-вече по корема.

Според ръководителя на научния екип професор Чен, това може да доведе до разработване на нови лекарствени средства на основата на алкохола и да се намали негативното му въздействие върху човешкия организъм.

Професорът сравнява алкохола с въглищата и твърди, че както при изгарянето на въглища се отделят много вредни за здравето вещества, така и при приемането на алкохол в човешкия организъм се случва същото.

„След като цял свят вече се стреми да премине от енергия, добивана от петрол и изкопаеми въглища към чиста енергия ,така трябва да се стремим да променим и въздействието на алкохола върху нашия организъм”, пише в статия, публикувана в списание Journal of Lipid Research китайският учен.

Вече е доказано ,че прекомерната употреба на алкохол води често до натрупване на мазнини в човешкия организъм, което на свой ред е предпоставка за онкологични и други заболявания. Гликогенът пък запазва енергията, но не се натрупва в областта на корема.

Употребата на алкохол обаче има и положителна роля при нормализиране на кръвното налягане и предотвратяването на някои сърдечни заболявания. Така че употребата му не винаги е опасна и вредна за здравето, дори и без откритието на китайците.