Швейцария е страната с най-много любители на шоколада, като консумацията на глава от населението през 2012 г. е била около 12 килограма.

Това показват данните на специализираното издание Confectionerynews.com. В десетката попадат още Ирландия с 9,9 кг, Великобритания с 9,5 кг, Австрия с 8,8 кг, Белгия с 8,3 кг, Германия с 8,2 кг, Норвегия с 8 кг, Дания със 7,5 кг, Канада с 6,4 кг и Франция с 6,3 кг, а САЩ са едва на 15-то място.

Предвид факта, че шоколадът се смята за малък лукс, мнозинството от страните в топ 20 могат да се похвалят с голяма средна класа с по-високи разполагаеми доходи от тези на останалата част от развиващия се свят, показва изследването.

Индия е най-бързо развиващият се пазар за шоколада, като продажбите са се удвоили от 418 милиона долара през 2008 г. до 857 милиона долара през 2011 г. Консумацията на глава от населението в Индия е била 70 кг през 2011 г., но както посочва компанията за пазарни проучвания Минтел, това просто означава висок потенциал за растеж в процъфтяващата икономика, в която апетитът за висококачествени, луксозни стоки рязко нараства.

Сладкото изкушение обаче не се радва на особена популярност в Китай, където хората са свикнали повече със солени, сочни храни и ги предпочитат пред сладкишите. По данни на Евромонитор средностатистическият китаец консумира скромните 100 грама шоколад на година, равняващи се на две парчета. Очаква се пазарът на шоколада в страната да постигне растеж с 10% до 2015 г.