ФИФА и БФС няма как да отнемат 15 точки от актива на ЦСКА, каквато санкция бе обявена преди дни. В това бяха категорични на "Армията", а яснота по случая внесе акционерът Никола Дарпатов.

Причината за спасяването от санкцията е фактът, че българското законодателство не позволява подобен ход, а неговите разпоредби са над тези на световната футболна централа. Както е ясно, очаква се на 24 септември съдът да разгледа делото за несъстоятелност на ЦСКА, което е и спасителният пояс за "армейците".

„Очакванията са съдът да постанови, че клубът е в неплатежоспособност от 1 юни, а не от 24 септември. Всички наказания, наложени след тази дата, автоматично ще отпаднат, категоричен бе Дарпатов.

- Да речем, че от ЦСКА сега преведат 150 000 евро на мениджър по някое от загубените дела, то първата работа на синдика ще бъде да запорира сметките и да върне парите в ЦСКА, защото по този начин би се предредил НАП, което е в противоречие с българските закони.

Това означава, че плащанията ще бъдат анулирани и парите ще се върнат. ФИФА признава националните закони и не може да кара ЦСКА да извърши криминално престъпление, за да угоди на нейните разпоредби.

От БФС са наясно със ситуацията и затова не са отнети точки, защото трябва да стане ясно каква дата на несъстоятелност ще постанови съдът. Така че тези точки най-вероятно няма да бъдат отнети в никакъв момент от ЦСКА”, обясни Дарпатов. Той даде и повече яснота относно очакваното влизане на синдик в клуба.

"Синдикът трябва да направи опис за задълженията. За това мисля, че имаше тримесечен срок, в който всеки кредитор трябва да заяви своя иск. След това се свиква общо събрание на кредиторите. Освен това синдикът постановява какви активи има дружеството.

След това се решава какво да се прави – дали ще се оздравява, или ще се фалира. Ситуацията с "Берое" през 2009 г. беше същата, както сега с ЦСКА.

Направено е ново дружество, което през зимната пауза изкупува активите и част от пасивите на старото. Купува се и правото на участие в първенствата на БФС. Затова "Берое" започва с новото дружество начисто, както трябва да може да направи и ЦСКА", обясниха от "Армията".