Малко след като бе избран за премиер на Гърция за първи път през януари, Алексис Ципрас получи като подарък копринена вратовръзка от своя колега - италианския премиер Матео Ренци. Лидерът на гръцката СИРИЗА, известен със спортния си начин на обличане, обеща да сложи вратовръзката тогава, когато бъде решена дълговата криза в страната му.

Вратовръзката още не се е появила на врата на най-младия политически лидер в съвременната гръцка история и явно доста дълго ще остане в чекмеджето, прогнозират анализатори. При управлението на Ципрас Гърция на практика обяви фалит и трябваше изцяло да приеме условията на еврокредиторите.

Лидерът на СИРИЗА обаче демонстрира необикновена политическа жилавост. За втори път тази година той осигури победа на крайнолявата партия въпреки обратния завой, който направи в промеждутъка между двата вота. Когато СИРИЗА победи през януари, Ципрас се представяше за яростен противник на кредитните споразумения. Самият той обаче бе принуден да се съгласи на нов спасителен план, който се оказа доста заробващ за страната.

41-годишният Ципрас
не произлиза от
политическа династия


за разлика от други общественици. За много гърци обаче именно това го прави привлекателен, тъй като те го смятат за непокварен лидер. А жените направо го обожават и сигурно са допринесли за победата му.

Ципрас се увлича отрано от политическата активност. Участва като активист в тв програма през 1990 г., когато е на 17 г. Там заявява: “Искаме да имаме право да избираме, когато отиваме на училище." Именно в училище Ципрас среща своята бъдеща жена Бети Базиана. И двамата са активисти в комунистическата младежка организация. Следват в различни университети, а по-късно избират да се оженят с гражданска, а не с религиозна церемония. Ципрас нарушава традицията и при встъпването си в длъжност като премиер, като отказва религиозна клетва.

Базиана рядко се явява пред обществото, но според запознати лидерът на СИРИЗА се съветва с нея. Твърди се дори, че

жена му заплашила да
го напусне, ако направи
прекалено много отстъпки
на европейските кредитори


Ципрас е запазил младежкото си лице и привързаността към Че Гевара, която го е накарала да кръсти един от синовете си Орфе-Ернесто.

Роден е в Атина през юли 1974, няколко дни след падането на хунтата. Дипломира се като инженер в Политехниката в Атина, средище на студентските протести.След участие в Гръцката комунистическа младеж той се присъединява към партията Синаспизмос. На 33 г. е избран за председател на тази формация, която през 2008 г. става коалицията СИРИЗА. След Избухването на дълговата криза през 2010 г. изборният резултат на СИРИЗА се увеличи петкратно.