Едва през пубертета на родените като момичета деца им порастват мъжки полови органи. Бебета, родени наполовина момичета в малко селце в Доминиканската република, се превръщат в мъже в пубертата заради генетична деформация, съобщи "Дейли Мейл".Около 2 процента или едно на 90 бебета от с. Салинас се раждат с генетичния проблем, който се получава заради липсващ ензим по време на бременността. Трансформацията в момче се нарича „гуеведосес” или „пенис на 12”. Всъщност именно през пубертета на тези деца им се развиват мъжки полови органи.

Джони, сега на 24 години, е отгледан като момиче с име Фелисти. Споделя, че лекарите не могли да кажат какъв е неговият пол, но че винаги се е чувствал повече като момче. Когато ходел на училище, не харесвал да се облича като момиче и да си играе с момичешки играчки. Предпочитал да играе футбол с момчетата.

Друго момче, наречено Карла, разказва, че също е преминало през тази трансформация на 9 години, след като видимо е бил роден като момиче.

На снимката Карла, която впоследствие променила името си на Карлос, е с дрешка на розови щампи, а косата и е вързана на две опашки. До нея е братовчедка и Катерина.

Състоянието за първи път било открито през 70 те години на 20 век, след като учен от Корнелския медицински колеж в Ню Йорк посетил острова.

Обикновено при бебета се оформят мъжки полови органи след осмата седмица от вътреутробното развитие под въздействието на хормона дихидро тестостерон.

Много малък брой бебета нямат ензима, който предизвиква образуването на този хормон и затова впоследствие те се раждат с женски пол, но не им се оформят женски гениталии. Когато стигнат до пубертета, в тялото им се произвежда още тестостерон и след това им порастват мъжки полови органи.

Някои учени смятат, че случаите на деца с подобен проблем в Салинас са често срещани заради изолираното местоположение на селото.