”В момента имаме опити за шмекеруване с винетките – местят се от кола на кола и т.н. затова ние целим да има винетки, издадени за съответния номер кола, да е електронна, да се купува и проверява електронно с трафик камерите“ Това заяви строителният министър Лиляна Павлова по време на срещата министрите на транспорта във Варна. 

В края на месец октомври т.г. ще бъде представен разработваният съвместно със Световна банка модел за промяна на модела за събиране на такси за ползване на пътищата. Приетата от правителството Стратегия за развитие на пътната инфраструктура и анализът на Световна банка показват, че приходите от винетки средногодишно са 200 млн.лв., като толкова се реинвестират в поддръжката на пътища през зимата и лятото.

”Това е крайно недостатъчно, защото минималният ресурс за поддържане на пътищата средногодишно трябва да се увеличи с още 600 млн.лв., за да говорим наистина за пътища, каквито ни се иска в дългосрочен план. Това обаче е нашето желание да достигнем това ниво“, обясни регионалният министър.

По думите й, за да е справедлива цената на таксите трябва да се въведе принципът за плащане, както при опазване на околната среда – който цапа най-много, плаща повече. Целта е този, който най-много пътува, който най-много руши пътищата да плаща повече, което налага смяна на досегашната система и да се плаща за изминато разстояние.

Министър Павлова даде пример, че чужд ТИР, за да премине през цялата територия на България плаща 10 евро, а през всички останали държави, само за един голям участък, плаща по 100 евро.

”Несравнимо е 10 евро в България на фона на 100 евро в Европа и ние трябва да уеднаквим. Такава е и европейската директива“, подчерта министърът и добави, че ние трябва да сме в синхрон с европейските изисквания.

Министърът увери, че този вид Тол такса ще заплащат само товарните автомобили над 3,5 тона, а леките коли ще продължат да използват винетка, която ще заплащат за време – седмична, месечна, годишна. Тя ще стане обаче електронна, което ще реши проблема със събираемостта на приходите от винетки.

Министър Лиляна Павлова подчерта, че след доклада на Световната банка правителството трябва да приеме своето решение за приемане на предложенията.

Едното е вида система, второто е средните тарифи и третото, най-важно предизвикателство през 2016 г. – законодателни промени.

”Докладът на Световната банка трябва да предложи много сериозни законодателни промени, защото, за да въведем законодателна система ние трябва да променим редица закони. След като, надявам се, получим подкрепа от парламента и през 2016 г. бъдат променени чак тогава реално тя ще може да бъде въведена в експлоатация. Надям се при успешно проведени процедури за финансиране да заработи през 2018 г., изрази надежда Павлова. До тогава гражданите ще продължат да ползват хартиените винетки.

”Благодарение на анализа на Световна банка в края на октомври ние ще получим предложение за това как да актуализираме и откога цените, но това ще стане ясно след приемането на доклада. Те ще предложат параметрите, а правителството ще вземе решение“, уточни тя.